Home

Nieuws 6365 x bekeken 24 reacties

Limburg geeft megaboer de ruimte

Maastricht - De provincie Limburg wil veehouders volop de ontwikkelruimte bieden. Ook nieuwvestiging van grootschalige landbouw bedrijven is mogelijk.

Dat blijkt uit een eerste opzet van de verordening ruimte. Het is voor het eerst dat Limburg een provinciaal beleid opstelt voor de veehouderij.

Limburg wil nadrukkelijk geen bouwbloknorm hanteren zoals andere veerijke provincies zoals Noord-Brabant en Gelderland wel doen. De provincie wil ruimte bieden aan de doorgroei van bestaande land- en tuinbouwbedrijven en stelt enkel kwalitatieve eisen op het gebied van geur, fijnstof, ammoniak en landschappelijke inpassing. Landbouwgedeputeerde Patrick van der Broeck: "In 2025 moet elke agrarisch bedrijf een lust zijn voor zijn omgeving. Ik zeg altijd: een mooie varkensstal is niet lelijk."

Limburg blijft de oude LOG-gebieden handhaven als plek waar bedrijven zich kunnen ontwikkelen. Nieuwvestiging buiten de LOG is niet mogelijk. Ook kunnen grote veehouderijen zich vestigen op bedrijventerreinen. Van der Broeck wil niet zeggen waar deze locaties zich bevinden. "Dat kan een prijsopdrijvend effect hebben en dat wil ik voorkomen. Die fout hebben we destijds al gemaakt met de LOG's."

Limburg legt de verordening ruimte, provinciaal omgevingsplan Limburg genaamd, deze zomer voor aan Provinciale Staten. Het is voor het eerst dat de provincie aan de slag gaat met een verordening ruimte. Tot nu toe legde gedeputeerde staten afspraken met gemeenten vast in bestuursovereenkomsten. Toen onlangs een geschil ontstond over de interpretatie van afspraken en het conflict voor de rechter kwam, kon de provincie niet terug vallen op een verordening omdat deze er niet was.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Ik heb pech woon in Brabant. Hoezo rechtsgelijkheid !!! Willekeur neemt hand over hand toe.

 • Wim Toornstra

  Hier zullen ook wel wat haken en ogen aanzitten maar klinkt in ieder geval heel anders dan dat hysterische gedoe in Brabant.
  Ronduit belachelijk dat op zo een postzegel als NL zulke verschillen zijn.

 • Mels

  Als Poetin de Krim kan annexeren kan Limburg dan niet........??? Neeeee dat zal wel niet. Ik schrik er eigenlijk van dat er ambtenaren op het provinciehuis aldaar zitten die in staat zijn om duidelijk beleid neer te zetten. Hulde.

 • maatje 1904

  Brabant neemt zelf de midden bedrijven hun bestaan af door ze zelfs geen neventak te gunnen

 • famtillemans1

  De provoncie en gemeentes hier denken goed mee ....alleen den haag niet ..daarom had Limburg toch beter in Duitsland kunnen liggen .

 • w v gemert

  Provincies samenvoegen, Limburg annexeert Brabant ik ga alvast de taal leren.

 • veldzicht

  Een mooi groot nieuw prima,maar breek dan die ouwe troep af,om draagvlak te krijgen/houden moet het er netjes uitzien met zo min mogelijk overlast voor de omwonende ook al kost het een paar centen.

 • Schraar

  Geweldig, Limburg wordt het afvoerputje van Brabant. Kunnen alle Brabantse nooit niet genoeg groeiers naar Limburg komen totdat ook hier allerlei actiegroepen ontstaan tegen de intensieve veehouderij. En dan maar niet snappen dat er zo weining draagvlak is, sommigen leren het nooit.

 • Gebr.hendrikx

  Limburg heeft zich nooit volledig laten onderdrukken door Den Haag.
  Daarom heeft Limburg ook als enige provincie een gouverneur terwijl de overige provincies allemaal een commissaris van de koning hebben.

 • John*

  je kan een 'bedreiging' met alle moeite wegduwen, onderstoppen of tegenhouden of gewoon met weinig moeite omarmen meedenken en het op deze manier onder controle houden. Het beleid in Brabant werkt juist averechts. nu pakken wat je pakken kan, meteen bouwen en uitvoeren over paar jaar zit je anders klem. In Limburg gaat het net zoals met het hele volkje daar allemaal rustig op zijn gemakje en dat zie je daar ook terug in alles..

 • Gebr.hendrikx

  Oprecht advies aan bedrijven die fors uit willen breiden in dieraantallen:
  Denk goed na waarom je dit wilt en wat dit voor invloed heeft op je levensgeluk en je vrijheid om zelf te kunnen bepalen hoe je je bedrijfsvoering wilt doen zonder bemoeienis vd bank.
  Ben ervan overtuigd dat je in toekomst kan concurreren met oostblok ondanks strerk kostprijsverhogende factoren in NL zoals mestafzet,varkensrechten,luchtwassers,hogere welzijnseisen,hogere lonen,strenger ab-beleid,hogere slachtkosten en vooral hogere keuringskosten vwa etc.
  Varkenssector NL is nu al voor 70% afhankelijk van export.
  We hebben nu al een voorproefje gehad van wat er gebeurd als afzet Rusland wegvalt.
  Rusland geeft hoge subsidies aan hun varkensboeren om uit te breiden om zelfvoorzienend te worden en heeft zelfs de ambitie om op langere termijn varkensvlees te gaan exporteren.
  Ben voor vrijheid van ondernemen en daarom vind ik dat ondernemers die toch perse flink uit willen breiden,hiervoor de ruimte behoren te krijgen,als ze door nieuwe technieken niet schadelijker zijn voor milieu etc. en wens hun toch veel succes voor de toekomst!

 • Paul65

  Hier wordt snel gejuichd. Is iemand opgevallen hoevaak het woord 'wil' in dit artikel staat? Als alles wat ik wil uitkomt, tsj dan!. Tip: 'Beoordeel mensen op wat ze doen, niet op wat ze zeggen'. Mischien eerst eens vragen aan deze goeie man in hoeverre Limburg de ruimte heeft om af te wijken van landelijk beleid? Of heeft deze persoon echt de invloed die hij hem hier wordt aangerekend.

 • j.verstraten1

  Tot mei 2010 was het in Brabant echt niet zoveel anders hoor.
  In limburg kunnen gemeentes in ieder geval nog zelf beleid maken.
  In brabant timmert de provincie alles al nagenoeg dicht.

 • a.van.hoof1

  Limburg weet de agrarische sector en daarmee ook de (intensieve) veehouderij te waarderen. Op zijn belang voor het landschap maar zeker ook op het economisch belang. Hier in Venray is bijna 20 % op één of andere manier afhankelijk van de landbouw. Ook in deze economisch mindere jaren wordt er volop geïnvesteerd en ook dat wordt gezien door de gemeente en ook de provincie. En dat in deze gemeente de meeste kippen, varkens van Nederland gehuisvest worden en daarnaast ook een groot aantal melkveebedrijven aanwezig zijn wil niet zeggen dat hier alles kan. Vergunningprocedures en regelgeving is er niet anders als elders maar er wordt wel meegedacht en meegewerkt door betrokken ambtenaren en bestuurders. Elke nieuwe stal is een verrijking voor de omgeving, voor de dieren, voor het milieu en prettiger werken voor de ondernemer. Een uitspraak niet van mij maar van de wethouder economie van de gemeente Venray Jan Loonen. Gelukkig gisteren met veruit de meeste stemmen herkozen. Deze uitspraak hebben we niet voor niets gekregen maar allemaal samen verdiend door als agrarische sector in Venray onze nek uit te steken en ons ook populair te maken binnen de ondernemersverenigingen en de Venrayse burger door te laten zien wat je doet en wie je bent. En laat gedeputeerde van der Broeck nu juist jaren wethouder te zijn geweest in Venray en mede met de agrarische ondernemers dit beleid gemaakt te hebben.

 • a.van.hoof1

  En Hans Geurts, ondernemers van buiten de gemeente of provincie zijn welkom. Dat is alleen maar goed voor het ondernemersklimaat. Dat heeft het verleden meer dan voldoende bewezen.Ook jouw opa kwam van elders om hier zijn talenten, en die had hij, te ontplooien. Dus waarom die ondernemers nu weren? Altijd beter dan een verrommeld buitengebied.
  Toon van Hoof, varkenshouder en oud LLTBafdelingsvoorzitter in Venray

 • T Wilmsen

  Waarom moet ons vakblad Boerderij de term megaboer voeren?
  De meeste zijn nog steeds familiebedrijven.

 • anton1937

  Wijs beleid van Limburg, om agrarische bedrijven de ruimte te geven om zich Europees te ontwikkelen.Beter dan in Brabant waar de gedeputeerde de Boer(VVD) de bedrijven klein wil houden, maximale bouwblok grootte 1,50 HA

 • juur

  Wat zijn LOG s. Dit zijn toch grote onbewoonde gebieden waar geen particuliere woningen staan Of wordt onder die noemer grote stallen gebouwd ,die overlast veroorzaken ineen woonbuurt.

 • Gebr.hendrikx

  T.Wilmsen. In dit artikel komt de term megaboer niet voor.
  Ben het wel met je eens dat de term magaboer beter niet meer gebruikt kan worden en men beter kan spreken over grotere familiebedrijven.
  Je kunt namelijk in NL alleen maar groot worden in agrarische sector door met je eigen gezin keihard te werken.

 • Gebr.hendrikx

  Exuses.Staat inderdaad groot MEGABOER in kop artikel.
  Slechte zaak boerderijredactie,hou hiermee aub in toekomst rekening zodat we weer wat meer waardering krijgen van de burgers voor de hardwerkende familiebedrijven in onze sector!

 • husky

  'megaboer', zegt mij inziens meer over de omvang van de boer:-) inplaats van over zijn bedrijf..........

 • Elevage

  toch wordt megaboer als zeer negatief ervaren door de burger!
  Dus dat lijkt me een woord om te laten vervallen.
  Gewoon boerenbedrijf is een prima woord, dat kan voor groot en klein zonder negatief te zijn

 • Schraar

  Toon, de vergelijking met mijn opa gaat behoorlijk mank. Hij was inderdaad een van de eerste pioniers die in dit op dat moment pas ontgonnen en nog volledig leeg gebied begon te boeren. Hij kwam hier uiteraard ook zelf wonen en werken. Vele boeren uit het hele land (vooral uit Brabant) zijn nadien gevolgd. Hier is ook helemaal niets mis mee.
  Zoals je zelf al terecht opmerkte heeft Venray op dit moment met afstand de hoogste mestproductie van heel Nederland. Van een leeg gebied is Venray dus inmiddels veranderd in het gebied met de hoogste veedichtheid van Nederland. Die zit dus niet in Brabantse gemeenten als Deurne of Asten, maar in het Limburgse Venray. De afgelopen 10 jaar zijn hier nog eens een enorm aantal grote stallen bijgebouwd. Ik heb er alle begrip voor dat bestaande bedrijven voor hun voortbestaan moeten blijven investeren en bijbouwen, maar het heeft ondertussen wel een grote impact op de openbare ruimte. Het vrije uitzicht wordt steeds minder, welke kant je ook opkijkt, overal eindig je op een varkens- of pluimveestal. Uiteraard kan een bestaand bedrijf overgenomen worden, maar er is hier geen wat mij betrefd geen ruimte meer voor nieuwvestiging van nog meer bedrijven en al helemaal niet als dat zoals steeds meer het geval is nevenvestigingen zijn van boeren die hier helemaal niet komen wonen. Dus wel de lusten, maar de lasten voor een ander.

 • Groteherm

  Wat niet in het artikel wordt vermeld is, dat veehouders de ruimte krijgen mits ze duurzaam vernieuwen met draagvlak in hun omgeving. Dat is de uitdrukkelijke opdracht de provinciale en gemeentelijke overheden in Limburg aan de ondernemers meegeven: doe iets terug voor je omgeving in ruil voor ontwikkelingsruimte. Geen onbelangrijk detail. Dat is ook de basis voor een beleid op maat: wat op de ene plek kan, kan elders niet. Het is aan de lokale omgeving (gemeente, ondernemer, buurtbewoners) om daar samen uit te komen. Dan heb je ook geen algemeen beperkende regels nodig. Die werken zelfs averechts: het weerhoudt ondernemers van investeren in verduurzaming c.q. men zoekt uitbreiding op verschillende locaties, wat ook weer ongewenst is. Limburgs beleid van lokaal maatwerk is dus zeer doordacht. Jan Loonen, wethouder van Venray, is ook niet beducht voor een 'invasie' van ondernemers uit andere landsdelen. Als de betreffende ondernemer niet bij zijn bedrijf komt wonen, zal draagvlak er ook niet zijn en komt er geen vergunning.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.