AlgemeenNieuws

Limburg geeft megaboer de ruimte

Maastricht – De provincie Limburg wil veehouders volop de ontwikkelruimte bieden. Ook nieuwvestiging van grootschalige landbouw bedrijven is mogelijk.

Dat blijkt uit een eerste opzet van de verordening ruimte. Het is voor het eerst dat Limburg een provinciaal beleid opstelt voor de veehouderij.

Limburg wil nadrukkelijk geen bouwbloknorm hanteren zoals andere veerijke provincies zoals Noord-Brabant en Gelderland wel doen. De provincie wil ruimte bieden aan de doorgroei van bestaande land- en tuinbouwbedrijven en stelt enkel kwalitatieve eisen op het gebied van geur, fijnstof, ammoniak en landschappelijke inpassing. Landbouwgedeputeerde Patrick van der Broeck: “In 2025 moet elke agrarisch bedrijf een lust zijn voor zijn omgeving. Ik zeg altijd: een mooie varkensstal is niet lelijk.”

Limburg blijft de oude LOG-gebieden handhaven als plek waar bedrijven zich kunnen ontwikkelen. Nieuwvestiging buiten de LOG is niet mogelijk. Ook kunnen grote veehouderijen zich vestigen op bedrijventerreinen. Van der Broeck wil niet zeggen waar deze locaties zich bevinden. “Dat kan een prijsopdrijvend effect hebben en dat wil ik voorkomen. Die fout hebben we destijds al gemaakt met de LOG’s.”

Limburg legt de verordening ruimte, provinciaal omgevingsplan Limburg genaamd, deze zomer voor aan Provinciale Staten. Het is voor het eerst dat de provincie aan de slag gaat met een verordening ruimte. Tot nu toe legde gedeputeerde staten afspraken met gemeenten vast in bestuursovereenkomsten. Toen onlangs een geschil ontstond over de interpretatie van afspraken en het conflict voor de rechter kwam, kon de provincie niet terug vallen op een verordening omdat deze er niet was.

Beheer
WP Admin