Home

Nieuws 33 reacties

'Knelpunten nieuwe mestregels melden'

Zwolle - LTO Nederland roept haar leden op om knelpunten over de nieuwe voorwaarden voor derogatie om meer mest uit te mogen rijden te melden.

"We zijn positief over het feit dat er een besluit ligt over derogatie. Het tijdstip waarop en de voorwaarden die gesteld worden stuiten op onbegrip. Dit zou niet in 2014 al van kracht mogen zijn. Datzelfde geldt ook voor de handhaving van dierrechten voor varkens- en pluimveehouders in Nederland", stelt Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO Noord. Hij voorziet dat de kosten van de maatregelen per bedrijf op kunnen lopen naar 40.000 euro.

De drie gezamenlijke LTO organisaties in Nederland roepen haar leden op om te reageren. Leden die denken dat ze in aanmerking komen voor de knelpuntenregeling voor de verhoging van 70 naar 80 procent grasland voor derogatie kunnen zich melden via de website van LTO Noord. Daarnaast worden de leden twee vragen voorgelegd: "Welk vrijstellingsmechanisme zou er moeten komen voor dierrechten bij bedrijven die mest verwerken", en "Hoe kunnen we bodemvruchtbaarheid, gewas opbrengst en productkwaliteit op pijl houden?".

Laatste reacties

 • Trot

  we zijn eindelijk wakker nu nog lidmaatschap op zeggen kunnen ze verder slapen

 • alco1

  Als het LTO op deze site gaat lezen, komen ze genoeg knelpunten tegen.

 • gjh

  duurde wel lang maar ze zijn uit de winterslaap gekomen dit lto ongelooflijk dat er nog boeren lid van zijn!!!

 • minasblunders1

  Ze hadden beter in die winterslaap kunnen blijven; zolang ze slapen richten ze geen schade aan.

 • leo,s vriend

  Ok, allemaal lidmaatschap opzeggen, en dan???? is er hier iemand die geloofd dat het dan beter wordt?

 • minasblunders1

  Slechter kan in ieder geval niet.

 • leo,s vriend

  Oh jawel hoor, allemaal naar 170 kg,25% minder vee,op alle stallen luchtwassers,alle ab udd maken etc. etc.

 • minasblunders1

  Menkhorst, die 170 kg. is klinkklare onzin, evenals die derogatienorm. Als er bij LTO ook maar enige kennis zou zitten, dan was deze onzin niet eens ingevoerd. (Z)LTO wist vóórdat de MINAS ingevoerd werd al lang dat zeer intensieve bedrijven veel meer mest op het eigen land konden uitrijden dan werd berekend. Dat betekent dus dat je mestproductie niet op deze manier kunt uitrekenen. Dáár hadden ze mee naar buiten moeten komen, dan hadden we die hele achterlijke mestwet niet eens gehad. Vergeet niet dat IEDERE boer, die niet zeer intensief is, last heeft van die mestwet omdat die mestwet voor hun juist omgekeerd werkt. Zij krijgen steeds meer te maken met tekorten (verschraling van de bodem). Onder deze mensen zijn ook LTO-leden, Het worden er steeds minder, maar toch! Deze mensen worden allemaal opgeofferd voor het groot, groter, grootst-denken van de (Z)LTO. Of heb jij ze al eens op horen komen voor akkerbouwers? En voor de rest van je punten: die gaan allemaal door hoor, LTO sputtert wel wat voor de vorm, maar ECHT iets doen?? Ho maar.

  Kortom: LTO zou eens moeten controleren of het allemaal wel klopt wat het ministerie van onkunde bedenkt en aan de sector oplegt. Klopt het niet? Dan dienen zij in actie te komen en er desnoods dwars voor te gaan liggen, in plaats van jammeren dat ze 'niet blij' zijn.

 • Tuig

  Wordt eentonig, melkveehouders klagen altijd, hebben geen idee hoe goed ze het hebben!

 • new kids

  Dat slaat ook nergens op. Melkveehouders zijn voor mij boegbeelden van harde werkers. Ben zelf akkerbouwer! Maar de derogatie gaat ten koste van de akkerbouw en dat is frustrerend.

 • alco1

  Groot gelijk gouwe ouwe

 • leo,s vriend

  minasblunders, daar gaan we weer he? schei toch eens uit met je riedeltje.
  LTO heeft NIKS met die 170 kg van doen, dat is Brussels beleid.
  Verdiep je eens in de realiteit.
  Of ben jij van mening dat de LTO zelfs het Brussels beleid voor heel Europa vast stelt?

 • wiboer

  Het probleem is dat je minder uit dierlijke mest mag aanwenden. de totale stikstof gift (inclusief kunstmest) blijft het zelfde. Dus het komt erop neer dat je nu meer kunstmest moet aanwenden i.p.v. Dierlijke mest. Dus de overheid krijgt meer inkomsten uit kunstmest binnen. En daar draait het bij de overheid allemaal om!!

 • theorikyreintjes1

  Ze zijn de weg totaal kwijt! Een goed en duurzaam mestbeleid moet gericht zijn, op een optimale benutting van de organische mest.
  Het is toch te gek voor woorden dat men veel kunstmest duur aan moet komen en je eigen hoogwaardige organische mest tegen veel kosten moet verkwanselen!

 • mtseshuis

  LTO had op z'n minst kunnen pleiten voor lagere excretienormen voor het vee, had 170 kg N niet eens een echt probleem geweest. Net als Belgie en Frankrijk gedaan hebben. Jammer gemiste kans, wij worden geen lid, nu niet nooit niet. Zoveel geld en zoveel potentiele kennis, maar er niks mee doen, of je met een kluitje in het riet laten sturen door de haagse ambtenaren.

 • minasblunders1

  Dat zou teveel eer zijn, Menkhorst. Het zijn een stelletje loopjochies, meer niet. Het enige waar de (Z)LTO mee bezig is, is 'hoe kunnen we ervoor zorgen dat zeer intensieve bedrijven nòg meer mest op eigen land kunnen aanwenden'. Dat de overige 80 à 85 % verschraalt zal ze een rotzorg wezen.

 • ariefritz

  Zeker geen vrijstellingsmechanisme voor dierrechten, hoe kun je dit nu voorstellen , LTO heeft nog steeds geen gehoor gegeven aan de vraag van leden naar een peiling: wel of geen dierrechten voor intensieve sectoren. Vrijstellings mechanisme verstoort de nu al overvoerde afzetmarkt.

 • Mozes

  Sommige reageerders die steeds zitten te schoppen naar LTO zijn in hun ontwikkeling blijkbaar een stuk volwassenheid misgelopen.
  Kinderen kunnen ook jengelen om van alles en nog wat zonder enig besef wat voor hun ouders wel of niet mogelijk is.
  Sommige reageerders hier op het forum doen precies hetzelfde.

  Het landbouwbeleid wordt niet bepaald door LTO maar door de politiek. De politiek kan beslissingen nemen ongeacht of LTO het er wel of niet mee eens is. LTO kan alleen allerlei politici aanspreken en VRAGEN of ze met bepaalde zaken rekening willen houden. Tegelijk zijn er ook andere organisaties die precies hetzelfde doen maar dan de andere kant op zoals dier- en milieuorganisaties. LTO krijgt in de politiek niet altijd haar zin. Er worden nog al eens beslissingen genomen die anders zijn dan LTO zou willen. Gelukkig krijgen de dier- en milieuorganisaties nog veel minder hun zin want anders zouden wij op dit moment al geen boer meer zijn. Dus zo slecht doet LTO het nog niet.
  Ik hoop dat de jengelaars hier op het forum dit nu eindelijk eens een keer gaan begrijpen.

 • Kaiser

  Mozes je bent niet goed op de hoogte. LTO heeft jarenlang de landbouwparagraaf voor de regering geschreven. Huidige landbouwbeleid is gevormd door LTO en niet door de politiek.

 • leo,s vriend

  Mozes, volledig met je eens.
  Laat die anderen met hun commentaar dan zelf in een organisatie plaatsnemen (nmv/nvv.nav/nvp et.?) maar nee, die verantwoordelijkheid willen ze niet nemen.
  Lekker ongenuanceerd schelden is zo makkelijk.

 • Mozes

  Kaiser, LTO heeft geen invloed gehad op de landbouwparagraaf van de regering maar van het CDA. Het CDA had vroegere jaren wel een grote invloed in de regering wat vervolgens zijn weerslag had op het landbouwbeleid. Dit heeft er bv toe geleid dat de varkenshouderij onbegrensd kon uitbreiden zonder dat naar de mest werd gekeken. Het heeft er ook toe geleid dat de aanpak van het mestprobleem jarenlang vooruit geschoven werd. Toen het uiteindelijk toch aangepakt werd gebeurde dit met halfzachte maatregelen die later door Brussel weer afgekeurd werden. De inzet van LTO was achteraf soms zelfs te sterk in plaats van te zwak. Ze hadden zich bv niet moeten inzetten om toestemming te krijgen voor mestscheiding als je ziet welke problemen met de derogatie daar uit voort zijn gekomen. Kortom: zonder LTO hadden we veel en veel eerder veel en veel hardere maatregelen gehad.

 • maatje 1904

  Het probleem komt hier overduidelijk naar voren een heleboel kikkers maar ze springen alle kanten op..

 • Kaiser

  Mozes, in een artikel van mijn regionaal dagblad eens gelezen:
  Bij vorige kabinetten, met het CDA als regeringspartij, was het altijd LTO die de landbouwparagraaf voor de regering heeft geschreven.

 • gjh

  hoe dom en naief kun je zijn om in dit lto nog te geloven.
  nogmaals mensen de grote jongens van lto zitten er voor hun eigen belang niet voor de boeren . Minasblunder correct opgeschreven alleen een aantal blinden zien het niet !!!!

 • ikkethuis

  lto hoeft nu alleen maar harde acties te organiseren, en we bereiken meer als met het onderhandelen wat ze tot nu toe gedaan hebben, want dit heeft totaal geen zin meer. Het hoeven toch niet altijd de fransen te zijn die voor Europa de acties voeren, zij hebben tenslotte een landbouwbeleid wat veel beter is als het nederlandse.

 • gjh

  ikkithuis het onderhandelen van lto is alles toegeven en dan zeggen tegen de leden dat het zware onderhandelen waren en dat het niet mee viel !!!!
  ze zijn drukker met zich zelf en je ziet het er zijn toch nog mensen die ze geloven. Mensen zoals romijn , schenk, en maat hebben totaal geen waarde voor de leden puur eigen belang meer niet !!!

 • landboer

  Mozes welke problemen zijn uit mestscheiding voortgekomen t o v derogatie?

 • j.verstraten1

  Als de lto top er alleen voor eigen belang zit.
  Dan zouden ik als collega veehouder toch mee liften? En niet hoeven te klagen?
  Ook de lto top levert in bij derogatie, strakkere N normen voor akkerbouw, 4 dagen regeling, antibiotica reductie etc. etc etc etc.
  En ik weet wat ze bij de (Z)LTO verdienen, en dat is niet van dien aard dat sollicitanten in het rijtje staan. De NMV is ook aardig stil.
  Dus hou op met dat gezever, en rij met je trekker naar den haag of brussel als je meent dat dat wel succes oplevert.
  Dat is niet gelukt eind jaren 80 en eind jaren 90 dus daarom kan het anno 2014 best lukken. Succes.
  Trouwens mestregels en dierrechten ( voorheen fosfaatqutoum) zijn wel geïntroduceerd door CDA'ers.

 • j.verstraten1

  Op dit forum lees je trouwens voornamelijk frustratie. Als dát het knelpunt is hebben je alleen een psychiator nodig.

 • leo,s vriend

  Verstraten, volledig met je eens, behalve die laatste regel.
  Ja, het cda heeft mede die regels geintroduceerd , hoe komt dat?
  Omdat het cda toen landbouwministers leverde die dit beleid moesten invoeren,als er een andere partij de minister had geleverd waren die regels er ook gekomen,misschien nog veel strenger.

 • koestal

  ja,wat moet ik met het teveel gekocht maiszaad ? graag een antwoord van LTO hierop

 • koestal

  waarom in elk EU-land een ander mestbeleid ?

 • donkersmelkvee

  Bemesten naar ratio opbrengst dat zou de oplossing moeten zijn. En, men hoort het misschien niet graag; eigen keus in dierlijke mest of kunstmest.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.