Home

Nieuws 5374 x bekeken 27 reacties

'Hek tegen wild mag niet'

Arnhem - In en rond de Veluwse bossen verschijnen steeds meer hekken om grofwild tegen te houden.

Veel van die hekken mogen niet worden geplaatst. De provincie Gelderland wil dat gemeenten en Rijk hierop gaan controleren. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: "Beperken van wildschade gebeurt door beheer van de aantallen herten, reeën en zwijnen. Het plaatsen van hekken is wat de provincie betreft slechts een laatste middel om schade te voorkomen.'' De provincie constateert dat grondbezitters de dieren in toenemende mate de weg versperren door de bouw van hekken, poorten en roosters. Maar het is in de flora- en faunawet verboden om leefgebied van beschermde dieren zoals edelherten zomaar te verstoren. Daarvoor is een ontheffing nodig, die in veel gevallen niet is verleend volgens Van Dijk.

De provincie is verantwoordelijk voor het natuurbeleid en wil zo min mogelijk wildrasters op de Veluwe. Van Dijk stelt dat de aantallen dieren in de hand worden gehouden door afschot. Wie desondanks toch schade lijdt, kan bij het Faunafonds aankloppen voor een schadevergoeding.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Iedere ondernemer mag zijn eigendom beschermen, als dat niet mag volgens de provincie dan 100% schade vergoeding. Dit is toch leuke bezigheidstherapie voor ambtenaren, wie nog bezuinigingen zoekt ik weet er al een.

 • schoenmakers1

  is dat niet een beetje raar, je mag het leefgebied niet verstoren en de aanvraag bij het faunafonds wordt afgewezen na betaling van de leges op het feit dat er geen maatregelen zijn getroffen om de schade te beperken

 • jordi 1455

  Gek dat er om de OVP wel hekken staan.

 • Elevage

  het leefgebied van beschermde dieren mag niet verstoord worden en daarom moeten wij maar verstoord worden door de dieren.........

 • Zippie

  Houdt dit gezever nou nooit op. Alles wordt door de door de 'dierenvrienden' in dit land georganiseerd om een verantwoord afschot beheer dwars te liggen.
  En nu dit weer!

 • burgt

  ze zijn onderhand zowat van de pot gerukt vorig jaar veel schade in officieel ppo/dlv proefveld door de das ,vergoeding dat niet .rundveehouders bij bossen en/of natuurgebieden neem de afrastering weg en laat jullie vee ook eens in de bossen foerageren , bij de gratie van de landbouw mag wild dit wel op onze akkers of hebben we geen keus.

 • wvb

  Afschieten die handel. Wat een stelletje maffia bazen zitten er bij de overheid

 • Marjan14

  Zippie, wat minder vooroordelen hebben en wat beter lezen. Je 'En nu dit weer!' is pro afschot.

 • huisverkoop

  gewoon Staatsbosbeheer opdoeken iedereen vrij in Nederland om te doen wat hij wil met zijn eigen grond

 • agratax2

  Het lijkt op de ex DDR waar het wild vrijspel had omdat meneer de president met zijn vriendjes wat te jagen moest hebben in de herfst. Hier is het al geen haar beter, 30 jaar gelden al voor gewaarschuwd door een toenmalige boer/wildschade taxateur.

 • wvb

  Eerste driehonderd euro schade is eigen risico daarna kijken ze of je genoeg gedaan hebt om ze te weren en nu weer dit kromme verhaal ik roep een ieder op om grote hekken te plaatsen en de politiek erachter hebben we daar ook geen last meer van .op de Veluwe mochten ze meer dan vijfhonderd herten schieten maar ook dat word bij lange na niet gehaald het Geldersch landschap schiet bijna niks af en voerd ze wel bij zodat er volgend jaar nog veel meer herten zijn en dus schade is deze club bestaat ook weer van ons belastinggeld het word zo zachtjes aan een grote bende

 • info104

  Een ding is zeker , de provincie en faunafonds zitten zeker niet op een lijn want als je schade hebt te melden en je hebt geen maatregelen genomen om de dieren te weren ontvangen we geen vergoeding van het faunafonds , en de provincie zegt nu laat de dieren maar de aardappelen en mais maar opeten en vernielen want er mag geen afrastering en of hekwerk worden geplaatst. Volgens mij moeten die twee maar eens bij elkaar op de koffie of op de kogel. Voor dat wilde vee gingen we vroeger gewoon naar een dierentuin, die zijn er nu nog steeds dus burgers ga maar daar heen en laat de boer die zijn geld moet verdienen met het telen van goede producten die aan eurocab garanties moeten voldoen met rust.

 • leo,s vriend

  De grote grap is dat de 'natuurvrienden'jaren hebben gevochten om de hekken van de Veluwe te krijgen en nu dit misloopt schreeuwen ze moord en brand om maar weer hekken te plaatsen..................

 • loef

  Handig.. hoef ik me ook niet meer in te houden als ik in mijn leef omgeving word beperkt .. gewoon door ploegen..

 • marc47

  En aan de grensovergang Eersel-Postel wordt 12 km wildraster geplaatst ter waarde van 2 500 000€.

 • reiziger

  Is dit nouw een verbod op koeien in de wei dit gaat namelijk niet lukken als hekwerk wordt verboden om percelen landbouwgrond

 • podolski

  Belachelijk. Oh jee, het leefgebied mag niet verstoord worden, maar afschot mag wel. Wie is hier nu gek?
  Gewoon hekken neerzetten hoor.
  En de 'wilde dieren' aan de prikpil. Doen ze in Afrika in de reservaten ook.

 • podolski

  Ik ben trouwens ook een dierenvriend, maar dat is heel wat anders dan een natuurmonumenten fundamentalist.

 • koestal

  waarom wel rasters langs de wegen ?

 • jdekorte

  Volgens mij is het leefgebied van het wild niet het boerenland of iemands groentetuin. Dus logisch dat men er een hek omheen zet, voordat een of andere malote dierenpartij ook het stuk land of de tuin tot leefgebied bombardeert.
  Stop deze onzin.
  LTO, SGP, VVD, CDA wordt wakker

 • Jayden

  Nog iets meer van die onzin. Dan kunnen ze een muur om Nederland bouwen en geef het een nieuwe naam (gekkenhuis van europa).

 • ed12345

  Komt aardig uit met de ideen van prov gelderand. Ik las deze week in telegraaf dat de prov ik geloof 67 miljoen beschikbaar had voor meer natuur door oa het aankopen van landbouw gronden .Dus hoe meer jullie het zat zijn des te makkelijker zijn jullie tot verkoop over te halen

 • koestal

  Er moeten eerst veel doden vallen door aanrijdingen met groot wild,dan mag het misschien wel !

 • PetervanKempen

  Eigenlijk moeten we die uitspraken van de Hr van Dijk inlijsten.
  Elke keer als er schade is dan halen we die even van de muur zodat het fauna fonds weet dat de hr van Dijk wil 100% uitbetalen en dat de boer er geen administratief gekkenhuis aan mag overhouden.(FBE, doe iets??) Maar, serieus: Ik denk niet dat het juridisch mogelijk is om een particuliere grondeigenaar of grondgebruiker (boer) te dwingen geen erfafscheiding te plaatsen. Pacht je van de nieuwe elite in dit land, staatsbos of natuurmonumenten of zo, ja dan wordt het een andere zaak. Die kunnen je dwingen dit na te laten, de pachtprijs zal navenant zijn, dus niet zeuren.

 • A.B.Vink

  Oh, prachtig.... google plaatst allemaal hekwerkadvertenties hier onder aan de pagina...dat vind ik nou humor.

 • jony

  Boeren wordt wakker, er worden wilde zwijnen uitgezet en alle acties die ondernomen worden door de jagers lukken niet, en hoe zou dat nou toch komen.
  Alle beleid omtrent afschot is er op gebaseerd dat er zeker een populatie overblijft zowel door provincies, fbe`s, jagers sbb, brabant landschap, natuurmonumenten en ga zo maar verder.
  in het verleden werden er fazanten uitgezet en alle instanties veroordeelden dit, er is stevig op gecontroleerd en men noemde dit faunafraude, hetzelde gebeurd nu met het zwijn en alle overheids instanties vinden het niet erg en werken afschot en alle andere vormen van wegvangen tegen.
  En natuurlijkis het vervelend als er schade is aan een gewas maar wat als er een enge ziekte gevonden wordt onder het zwijn zoals onlangs in litouwen polen en duitsland is gebeurd.
  Ik hoor hans huijbers nog zeggen kop naar onder en werken bij vion, nou dat is dan helemaal niet meer nodig.
  het wordt tijd dat ook deze firma`s eens van zich laten horen want dat boerke daar hebben ze schijt aan.

 • Mannekepis

  Wild verjagen is nu super eenvoudig met een nieuw product hier in Nederland! Zie www.roofdierpis.nl

  met behulp van roordier urine verjaagt u herten, wilde zwijnen, konijnen, ratten, muizen, vossen en ga zo maar door. Met behulp van de speciale 33-dagen dispensers kan dit tot wel 33 dagen!

  heeft u overlast of vraatschade door hazen en/of konijnen? Dan gebruikt u vossenpis!

  Heeft u last van herten? Dan gebruikt u Coyotepis! 

  Wilt u uw pluimvee of of andere dieren beschermen tegen vossen? Gebruik dan WolvenPis.

  elk dier heef een natuurlijke vijand! Gebruik die nu tegen hen!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.