Home

Nieuws 1158 x bekeken

'Chlooramfenicol kan via stro in voedselketen komen'

Stockholm - Het risico dat het in de veehouderij niet toegelaten antibioticum chlooramfenicol via stro in de voedselketen terecht komt is niet meer uit te sluiten. Dat constateert de Zweedse veterinaire dienst (SVA) na een uitgebreid onderzoek.

Hieraan werd een jaar geleden begonnen, nadat chlooramfenicol in varkensvlees bleek te zitten en het vermoeden rees – mede naar aanleiding van eerder onderzoek in Nederland – dat de bron daarvan bij stro kon liggen. SVA kan dit nu bevestigen aan de hand van analyses van 215 stromonsters uit heel het land. In 10 procent van de monsters kon de aanwezigheid van chlooramfenicol worden aangetoond, zij het in geringe mate. Volgens SVA is een werkgroep van de Europese voedselveiligheidsinstantie (Efsa) inmiddels bezig om uit te zoeken of chlooramfenicol een minimumgehalte heeft dat nog kan worden geaccepteerd in voedsel en veevoer. Het genoemde Nederlandse onderzoek, uitgevoerd door het Wageningen UR-instituut Rikilt, kwam tot de bevinding dat het antibioticum op natuurlijke wijze in de bodem ontstaat en zo door gewassen wordt opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.