Home

Nieuws 1706 x bekeken

Zaaiaardappel over vijf jaar beschikbaar

Wageningen – Over vijf jaar zijn zaaiaardappelen beschikbaar voor de aardappelteelt.

Het Wageningse bedrijf Solynta werkt aan een veredelingstechnologie waarmee aardappelrassen kunnen worden gekweekt die groeien uit zaad in plaats van uit pootgoed. "Hiermee komt gezond en krachtig uitgangsmateriaal ter beschikking van de ontwikkelingslanden, maar natuurlijk ook hier in Europa", zegt directeur Hein Kruyt.

Met de nieuw ontwikkelde hybride veredelingstechnologie kunnen volgens Solynta sneller nieuwe, kwalitatief goede aardappelrassen worden gekweekt die veel minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben bij de teelt. Het werken met zaad in plaats van pootgoed levert logistieke voordelen op.

"Door aardappelen uit 25 gram zaad te maken in plaats van uit 2.500 kilo pootgoed kunnen we een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de ondervoeding in de wereld", legt Kruyt uit. "Bovendien zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen nodig in de teelt, doordat onze aardappelen natuurlijke resistenties hebben tegen ziektes als phytophthora en plagen als aaltjes. We produceren dus meer aardappelen met minder gebruik van grondstoffen zoals water, bestrijdingsmiddelen en land. Meer met minder dus, en dat is precies wat er nodig is met het oog op de groeiende wereldbevolking".

Het vanuit de provincie opgerichte Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland (IIG) investeert in Solynta, een afsplitsing van zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds en gevestigd op de campus van Wageningen UR. Solynta richt zich uitsluitend op de veredeling van aardappelen. Met de financiering wordt de technologie hiervan verder uitgewerkt.

Nadelen van de zaaiaardappel kan Kruyt niet makkelijk opnoemen. "Het seizoen is voor Noord-Europa en -Amerika iets korter. Daarmee is het de vraag of je tot voldoende opbrengst kunt komen." Praktijkervaring is niet nodig om te weten dat dit een succes wordt, zegt Kruyt kordaat. "Dit principe gaat op in alle gewassen, kijk maar naar bijvoorbeeld tomaat. Eigenlijk begrijpen we niet waarom de aardappelsector altijd zo moeilijk heeft gedaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.