AlgemeenNieuws

‘Wakker Dier voldoet aan criteria Postcode Loterij’

Doetinchem – De Nationale Postcode Loterij heeft eenmalig 500.000 euro gedoneerd aan Stichting Wakker Dier. Dat leidde de afgelopen dagen tot commotie onder veehouders onder meer op sociale media en op de website van De Telegraaf.

Boeren zijn boos over de steun aan Wakker Dier, ze omschrijven de organisatie op Facebook en Twitter onder meer als anti-boeren-organisatie. Meerdere veehouders willen hun deelname aan de Postcode Loterij vanwege de steun aan Wakker Dier opzeggen.

De donatie van de loterij aan Wakker Dier is onderdeel van in totaal acht eenmalige schenkingen over het jaar 2013, samen goed voor 5,5 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van de loterij voldoet Wakker Dier aan de criteria zoals de Postcode Loterij die heeft opgesteld voor eenmalige schenkingen. De Postcode Loterij verdeelt zo breed mogelijk het beschikbare geld voor goede doelen over uiteenlopende organisaties met draagvlak binnen de samenleving. “Wakker Dier heeft voldoende steun onder het Nederlandse publiek”, aldus de woordvoerder, “Wakker Dier heeft ons aangegeven dat diervriendelijker producten niet ten koste hoeven te gaan van boeren. Integendeel. En ze gaven aan dat hun campagnes ertoe moeten leiden dat supermarkten diervriendelijker producten inkopen en consumenten diervriendelijker boodschappen doen, voor een hogere prijs. Daar zouden bij uitstek Nederlandse boeren van kunnen profiteren.”

De loterij heeft de afgelopen dagen meerdere vragen ontvangen over de donatie aan Wakker Dier, met name vanuit de veehouderij. De vragen worden allemaal beantwoord, maar over het aantal vragen en opzeggingen doet de woordvoerder geen uitspraken.

303 miljoen voor goede doelen

Over het jaar 2013 keert de Postcodeloterij in totaal 303 miljoen euro uit aan goede doelen op het gebied van mens en natuur. In de missie van de loterij staat het omschreven als ‘wij steunen goede doelen die zich inzetten voor een rechtvaardige en groene wereld’.  Het grootste deel van de uitkeringen gaat naar ruim 90 vaste begunstigden. Het meeste geld gaat naar het Oranjefonds (15 miljoen). Natuurmonumenten is al vanaf de oprichting van de loterij in 1990 begunstigde en kreeg over 2013 ruim 14 miljoen euro. Grote bedragen gaan ook naar het Wereldnatuurfonds (13,5 miljoen) en de koepel van provinciale landschappen, De12Landschappen, die in totaal 11,25 miljoen ontvangt. Onder de vaste ontvangers in de natuur en milieusector ook Milieudefensie (1,35 miljoen), Natuur en Milieu (1,8 miljoen) en de Natuur en Milieufederaties (2,25 miljoen). Via de zogenoemde extra projecten kreeg Milieudefensie over 2013 bijna 2 miljoen euro voor haar project ‘Wat van dichtbij komt is beter’. Een overzicht van alle begunstigden en de bedragen is te vinden op de website van de loterij.

Beheer
WP Admin