Home

Nieuws 3 reacties

Tuinders in beroep tegen octrooi rode paprika

Bleiswijk - Meer dan dertig landbouworganisaties in Europa hebben maandag bezwaar ingediend tegen een octrooi van het Zwitserse zadenbedrijf Syngenta op een eigenschap van rode paprika's.

"Het gaat om een octrooi op resistentie tegen de witte vlieg. Dat is een eigenschap die ook in de natuur voorkomt. Maar het bedrijf eigent zich die eigenschap ten onrechte toe'', stelt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) verleende het octrooi op de 'uitvinding' van Syngenta in mei vorig jaar. Daarmee verkreeg het bedrijf de rechten over alle zaden voor paprika en pepers, en paprikaplanten en -vruchten, die resistent zijn tegen de witte vlieg.

"Als een tuinder in de toekomst een paprikaras wil met een resistentie tegen dat insect, moet hij kiezen voor het door Syngenta ontwikkelde ras'', legt Van Ruiten uit. Volgens hem worden Nederlandse paprikatelers door het octrooi beperkt in hun rassenkeuze.

Daarnaast maakt Syngenta's claim op een eigenschap van de paprikaplant het moeilijker om nieuwe rassen te ontwikkelen door middel van kruising van bestaande rassen. ,,De resistentie tegen de witte vlieg is nog maar bij een paar rassen aanwezig'', stelt de tuindersvoorman. "Normaal kun je de eigenschap verspreiden door rassen te kruisen, zodat bijvoorbeeld ook gele paprika's resistent worden tegen de witte vlieg. Zo kan het gebruik van biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden ingeperkt. Maar dat gaat nu niet zo makkelijk.''

Met octrooien op dit soort natuurlijke eigenschappen versterken bedrijven zoals Syngenta en het Amerikaanse Monsanto hun machtspositie in de wereldwijde zaadhandel, klaagt ook Bionext. Volgens de ketenorganisatie is het de eerste keer dat een zo breed gedragen bezwaar bij het EOB wordt ingediend. De organisaties die bezwaar maken, komen uit 27 verschillende landen.

Nederland telt in totaal ongeveer vierhonderd paprikatelers. Zij oogsten jaarlijks zo'n 390.000 ton paprika's. Hiervan is ongeveer 70 procent bestemd voor de export.

Laatste reacties

 • sjoerddehoop1

  Een is goede zaak dat al deze organisaties hierin samenwerken. Dit is een fraai voorbeeld waarin niet alleen de biologische boeren in het geweer hoeven te komen maar dat het nu ook veel anderen te gortig begint te worden.
  Ik ben veehouder en kijk nu van enige afstand naar dit voorbeeld van de paprika omdat het ons gewas niet is. Maar de volgende keer gaat het over gras- of maïszaad en dan hebben wij de steun van anderen heel hard nodig. Collectieve actie is daarom zeer welkom

 • Aalsmeer451

  Syngenta,Bayer ,Monsanto en dergelyken hollen de democratie totaal uit en dat gebeurt met de toestemming van onze Brusselse lieverdjes.
  Eigenlyk zyn het de bastaard zoons van Big Brother.Uitroeien die troep en
  met harde hand,niet morgen maar vandaag.!!

 • agratax2

  Dit gevecht had decennia geleden gestreden moeten worden toen de kwekerswet is aangepast aan de genen technologie. helaas toen sliepen alle boeren organisaites een reuzen slaap. De enkeling die toen aan de bel trok werd weg gezet als een Wollensokken figuur en behoudende kwast die alle vooruitgang wenste tegen te houden en meer van dat soort zaken. Nu dit patentrecht de heren geld gaat kosten moet in eens de wet aangepast en spelen de Zaadbedrijven voor God de Schepper. Hoe komt het dat de Organisaties altijd achter de feiten aan hollen en nooit op de baricaden gaan als de schade nog kan worden beperkt. Maar een ding is klip en klaar de Zaad eb chemis bedrijven krijgen het voedsel monopoly in de schoot geworpen door overheden en boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.