Home

Nieuws

Nitraatcomité geeft Ierland opnieuw derogatie

Brussel – Het nitraatcomité in Brussel heeft Ierland opnieuw derogatie verleend. Melkveehouders in Ierland mogen hierdoor 250 kilo stikstof uit dierlijke mest aanwenden, in plaats van de standaard norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest.

De derogatie geldt tot en met 2017.
De Ierse landbouwminister Simon Coveney reageerde positief op het nieuws. "Het verlengen van de derogatie voor de komende vier jaar is mooi nieuws voor de Ierse boeren." De Ierse minister voor milieu, Phil Hogan, noemt de verleende derogatie een erkenning van de andere EU-lidstaten voor het Ierse beleid waarbij de waterkwaliteit verbetert terwijl tegelijkertijd de agrarische productie wordt verhoogd. Ierland had in de voorgaande twee periodes ook derogatie.
Over het Nederlandse verzoek voor derogatie is in het nitraatcomité niet gesproken. Nederland is nog in overleg met de Europese Commissie over het verzoek. Het ministerie zet zich in om met terugwerkende kracht per 1 januari 2014 derogatie te krijgen. Op dit moment heeft Nederland wettelijk geen derogatie, waardoor voor alle boeren dezelfde gebruiksnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.