Home

Nieuws 1 reactie

Landbouwcommissie wijst Brussels voorstel over veredeling af

Brussel – De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid de Europese Verordening voor Plantaardig uitgangsmateriaal verworpen. Het voorstel over de productie en handel in zaaizaad en pootgoed gaat terug naar de Europese Commissie.

De landbouwcommissie van het parlement vindt dat het voorstel van de Europese Commissie te weinig ruimte geeft aan de lidstaten om het beleid aan de behoeften van de lidstaten aan te passen. Daarnaast hebben de parlementsleden te weinig tijd om het voorstel goed te behandelen. In mei worden de Europese verkiezingen gehouden, waarna er een nieuw gekozen parlement komt.

"We hebben een duidelijk signaal naar de Commissie gegeven dat we niet blij zijn met het voorstel. Veel parlementsleden zijn bezorgd dat het samenvoegen van de twaalf regels in een plantpakket lidstaten geen ruimte geeft om de regels passend in te vullen naar de wensen van een lidstaat", zegt voorzitter van de landbouwcommissie, Paolo De Castro. Hij vreest ook dat de Europese Commissie te veel macht krijgt over de zaaizaadmarkt.
Europarlementariër Bas Eickhout van Groenlinks is blij dat het voorstel is verworpen. Hij spreekt van een halfbakken voorstel dat multinationals als Monsanto veel te veel macht geeft. De groenen vrezen dat het voorstel boeren belemmert in de keuze om andere zaaizaden te gebruiken. Ook zou het negatief kunnen uitpakken voor de  biodiversiteit. "Het kweken en op de markt brengen van dergelijke zaadvariëteiten behoort geen nichemarkt te zijn, zoals de Europese Commissie wil, het moet de toekomst worden", aldus Eickhout.
Ook Esther de Lange  (CDA) is blij dat het voorstel wordt doorverwezen naar na de verkiezingen, zodat er dan in alle rust en zorgvuldigheid naar gekeken kan worden. Ook Plantum, organisatie voor veredelingsbedrijven reageert positief. "Het is een zeer technisch en complex dossier. Het zittende Europarlement heeft voor de verkiezingen in mei 2014 niet voldoende tijd om het voorstel gedegen te behandelen", vindt Plantum.

Tijdens de stemmingen is ook gestemd over de invoereisen van planten en plantaardig materiaal. Hierbij werd een voorstel van Frankrijk en Spanje om alleen plantaardig materiaal in te mogen voeren dat op een witte lijst staat aangenomen. Tegelijkertijd werd een voorstel aangenomen dat risicogestuurd werkt, waarbij alleen producten met verhoogd risico aan speciale eisen moeten voldoen voordat ze ingevoerd mogen worden. "Het voorstel voor een witte lijst is een grote lastenverzwaring voor de bedrijven", zegt De Lange. Ze wil liever naar een risicogestuurde aanpak. Ze gaat proberen hier in de plenaire vergadering een meerderheid voor te krijgen.

Eén reactie

  • bbuizer

    Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Daarom is het goed dat het voorstel van de huidige Europese Commissie is verworpen. 'Boerenkwekers' en 'kleine' veredelaars moeten meer ruimte krijgen zonder dat zij op hoge kosten worden gejaagd. Dat is ook veel beter voor de (agro-) biodiversiteit. Hopelijk komt er na de europese parlementsverkiezingen van mei een goed voorstel. @sfoodsupply

Of registreer je om te kunnen reageren.