Home

Nieuws 9 reacties

Klepkeuring terug, kosten omhoog

Den Haag - De keuringskosten (retributies) voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan met 10 miljoen euro omhoog om het verbeterplan mede te financieren.

Pogingen van de Tweede Kamer-fracties van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP om de kostenverhoging voorlopig tegen te houden en de stalkeuring overeind te houden, strandden gisteren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaf in het overleg met de Tweede Kamer aan dat de NVWA niet de autoriteit kan zijn die ze moet zijn als er geen extra geld in wordt gestoken. Dat is volgens haar ook in het belang van het bedrijfsleven. "Er is een flinke stap nodig om de controle op de veiligheid van ons voedsel en het dierenwelzijn op orde te brengen", aldus de bewindsvrouw.

Tegen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zei de staatssecretaris het niet fair te vinden de financiële problemen af te wentelen op de NVWA. "De problemen bij de NVWA zijn ook een deel het gevolg van een politieke afweging geweest. Volgens haar heeft het bedrijfsleven voor een deel zelf in de hand of de kosten van de NVWA niet te ver oplopen. "Het bedrijfsleven kan er zelf voor zorgen dat een deel van de problemen, zoals fraude, afneemt. Dan gaat de werkdruk bij de NVWA ook weer omlaag."

CDA, VVD en ChristenUnie stelden in verschillende moties voor de lasten voor het bedrijfsleven niet te verhogen. Dezelfde partijen bepleitten ook de voorlopige  instandhouding van de stalkeuring. Dijksma wilde daar niet in meegaan, omdat ze meent dat de sector al genoeg tijd heeft gehad om de geconstateerde tekortkomingen te verbeteren. De moties haalden het niet, omdat de PVV meestemde met PvdA, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP.

CDA'er Jaco Geurts reageerde woedend op de starre houding van Dijksma. "Dit betekent feitelijk de doodsteek voor de markt in Leeuwarden, daarmee gaat ook weer toegevoegde waarde voor de sector verloren."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de politiek kan ook zorgen dat de kosten van de NVWA afnemen, minder onzinnige regels bedenken!!!!!!

 • politiek

  Inderdaad , het bedrijfsleven moet veel volwassener worden en transparanter. Ook Jacco Geeurts ( CDA ) was een van de bestuurders bij de NVV die zich inspande om hormoonuitslagen veehouderij verborgen te houden. Tijdens de laatste Wob zitting gaf de NVV aan dat niets bekend mag worden. Zijn partijgenoot Minister Veerman gaf zwijgplicht aan kamerleden.
  Geurts zou zich juist moeten inspannen voor openheid en transparantie in belang en veiligheid van de consument.
  Dijksma ziet het goed . Het bedrijfsleven kan ook zelf een heleboel fraude wegnemen om ( controle )veiligheid voedsel op orde te brengen.

 • porky 1

  deze staatssecretaris was toch van de pvda de partij van de afbraak nou daar is ze goed mee bezig

 • gjh

  was er werkdruk bij de nvwa !!!! dit is puur ambtenaren fokken en de boer op kosten jagen deze vrouw breekt de boel nog verder af .
  DIEP TRIEST

 • w v gemert

  Politiek, maak uw echte naam bekend , dan weet iedereen wat voor vlees er in de kuip zit. U liegt dat het barst, en niet voor het eerst geef ik u het advies ga hulp zoeken voor uw problemen.

 • Wim Toornstra

  Telkens als ik de boerderij site aan klik en ik zie dat zelfingenomen grote hoofd dan breekt het zweet me al weer uit.
  Dan denk ik wat zou eucalipta nu weer bedacht hebben.

 • politiek

  Beste w v gemert

  U bent toch niet toevallig die bestuurder van NVV die ervoor strijd dat alle gegevens inzake hormoongebruiken veehouderij geheim moeten blijven. Overigens NEVEDI , Nederlandse Vereniging Diervoeders , heeft ook inmiddels afgezegd op de volgende gerechtelijke Wob zitting. Eerder heeft LTO afgezegd.
  De NVV zou juist moeten strijden voor openheid en transparantie in belang van gezondheid consument.

 • politiek

  Nadere toelichting.
  NVV staat voor Nederlandse Vereniging Varkenshouders.
  Onduidelijk is of men zich (ook) inspant voor belang en gezondheid consument en/of voor (illigaal) economisch belang varkenshouderij.

 • Marco22

  Dit is te gek, kosten van fraude met vlees bij de boeren neerleggen. Terwijl Dijksma zelf ook wel donders goed weet dat boeren geen enkele macht hebben deze door te berekenen. BBA
  Kosten van uitvoering regels van de overheid gewoon bij de bedrijfsleven neerleggen je moet maar durven. Gaan we straks ook mee maken dat inbrekers even een rekening krijgen van hun eigen opsporing.
  Hoe scheel is dat contrast dat beveiliging rond voetbalwedstrijden door de belasting betalers betaald wordt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.