Home

Nieuws

John Deere verwacht terugval verkopen

Moline – John Deere heeft het eerste kwartaal van haar gebroken boekjaar een winst geboekt van 681 miljoen dollar (498 miljoen euro), 5 procent meer dan een jaar eerder.

Daarmee presteerde John Deere beter dan analisten hadden verwacht, maar voor de rest van het jaar verwacht het bedrijf  terugvallende verkopen van landbouwmachines.
In 2013 lagen inkomens in de Amerikaanse landbouw historisch hoog. Voor dit jaar verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw een inkomensval van 27 procent. Boeren hebben dus vorig jaar al veel uitgegeven en krijgen nu minder te besteden, aldus John Deere. Het bedrijf uit Illinois verwacht dat daarom de verkopen van landbouwmachines circa 6 procent dalen dit jaar. Met name de vraag naar grote machines zal volgens John Deere wat afnemen.
John Deere, wereldmarktleider met trekkers, verwacht in Noord- en Zuid-Amerika 5 tot 10 procent lagere verkopen voor de hele branche. In de EU nemen verkopen naar verwachting 5 procent af terwijl in Oost-Europa en Rusland een kleine daling wordt verwacht. John Deere denkt beter te kunnen presteren dan de markt en dus marktaandeel te winnen.
Toch houdt het bedrijf vast aan de eerder genoemde verwachting over heel 2014 3,3 miljard dollar winst te boeken. John Deere boekte in de periode van november tot en met januari een 3 procent hogere omzet van 7,65 miljard dollar (5,6 miljard euro).
Agco, het bedrijf achter trekkermerken als Fendt, Massey Ferguson en Valtra sprak eerder de verwachting uit de omzet en winst in 2014 vrijwel gelijk te kunnen houden door marktaandeel te winnen en prijzen te verhogen. Case New Holland boekte het laatste kwartaal van 2013 3,8 procent minder omzet met machines maar dat was volledig toe te schrijven aan wisselkoerseffecten. De onderneming verkocht veel trekkers in Latijns Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.