AlgemeenNieuws

Geen gevolgen bij aanscherpen ammoniak- en fijnstofpafond

Den Haag – Nederland kan de aangescherpte milieudoelen van de Europese Commissie op het gebied van ammoniak en fijnstof behalen met het huidige beleid. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het ammoniakplafond van 2020 tot 2029 te verlagen met 13 procent ten opzichte van het niveau van 2005. Vanaf 2030 moet een verlaging van 25 procent worden gerealiseerd. Daarnaast wil de Commissie voor fijnstof een emissiereductie behalen van 37 procent in de periode 2020-2029 en 38 procent vanaf 2030.

Planbureau voor de Leefomgeving is deze cijfers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan het doorrekenen. Uit voorlopige conclusies blijkt dat voor beide stoffen de aangescherpte doelen behaald kunnen worden met het huidige beleid. Hierbij is rekening gehouden met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). “Een verlaging van het ammoniak- en fijnstofplafond heeft bij de huidige voorstellen van de Europese Commissie geen direct effect op de intensieve veehouderij”, schrijft Dijksma.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin