Home

Nieuws 1335 x bekeken 3 reacties

Geen gevolgen bij aanscherpen ammoniak- en fijnstofpafond

Den Haag - Nederland kan de aangescherpte milieudoelen van de Europese Commissie op het gebied van ammoniak en fijnstof behalen met het huidige beleid. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het ammoniakplafond van 2020 tot 2029 te verlagen met 13 procent ten opzichte van het niveau van 2005. Vanaf 2030 moet een verlaging van 25 procent worden gerealiseerd. Daarnaast wil de Commissie voor fijnstof een emissiereductie behalen van 37 procent in de periode 2020-2029 en 38 procent vanaf 2030.

Planbureau voor de Leefomgeving is deze cijfers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan het doorrekenen. Uit voorlopige conclusies blijkt dat voor beide stoffen de aangescherpte doelen behaald kunnen worden met het huidige beleid. Hierbij is rekening gehouden met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). "Een verlaging van het ammoniak- en fijnstofplafond heeft bij de huidige voorstellen van de Europese Commissie geen direct effect op de intensieve veehouderij", schrijft Dijksma.

Laatste reacties

 • alco1

  Ze hebben nog steeds niet door dat wat soms 'stinkt' het aroma is voor planten groei.
  Het komt nog zover dat men de natuur ziet aftakelen wegens gebrek.

 • bertes

  doordat alle regels ook over de kleine boer uitgesmeerd worden. gaat die juist verdwijnen. iedereen vind. dat elke kg ammoniak te veel is. dus ook bij de kleine.
  maar als je eerlijk bent, dan weet ook iedereen dat kleine hoeveelheden ammoniak uitstoot, helemaal niet schadelijk is.
  en ammoniak blijft als een gas bel in de buurt hangen. en gaat niet van Brabant naar Friesland. dus alle varkens verplaatsen naar een locatie lost niks op.
  maar wat doet men. vraag je een vergunning van 5000 varkens. met 80% ammoniak reductie. (luchtwasser 50.000 euro) geen probleem. hij stoot dan nog steeds voor 1000 varkens ammoniak uit. dat is niet schadelijk.
  maar een boer met 500 varkens, wil ook graag deze stal blijven gebruiken. en is ineens een vervuiler. hij moet de ammoniak voor de helft terug brengen. en mag maar voor 250 varkens ammoniak uitstoten. (luchtwasser ook hier 50.000 euro)
  deze kleine boer heeft geen belangenbehartiging. iedereen heeft honger naar groeien. en de burgers willen alle boeren weg hebben. politiek wil alles in een groot bedrijf stoppen.
  weg met de streekproducten. weg met de kleine boeren

 • info58

  is de PAS er al dan en zo ja hoe ziet die er uit. Er is ingerekend met de effecten en aangescherpte normen schrijft Dijksma

Of registreer je om te kunnen reageren.