Home

Nieuws

FAO: alleen zuivel werd duurder in januari

Rome – De FAO Voedselprijsindex is in januari voor het eerst in drie maanden gedaald, vooral door prijsdalingen voor suiker en plantaardige oliën.

Alleen zuivel werd in januari licht duurder. Dat komt volgens FAO-export Michael Griffin vooral door een sterke vraag in China, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Rusland. De VN-organisatie verwacht voor graan voorlopig "bescheiden en stabiele" prijzen, omdat vraag en aanbod in balans zijn.
Prijzen voor suiker en plantaardige oliën daalden met respectievelijk 5,6 en 3,8 procent. De prijsdalingen zijn gevolg van ruime oogsten in belangrijke exportlanden, zoals voor suiker en soja Brazilië en voor palmolie landen als Maleisië en Indonesië. In het geval van palmolie leeft de zorg dat tegenover de grote hoeveelheid beschikbare palmolie een zwakke vraag naar het product staat. Dat is bij suiker en soja niet het geval.
De graanprijs daalde 1,6 procent ten opzichte van december. De prijs voor graan ligt nu 23 procent lager dan in januari 2013. De graanproductie voor het lopende seizoen wordt door de FAO geraamd op 2,5 miljard ton, een fractie meer dan eerder was voorspeld. De FAO verwacht net als in december een relatief ruime eindvoorraad van 573 miljoen ton. Abdolreza Abbassian van de FAO denkt dat het beeld voor het spilgewas graan vooralsnog gelijk blijft: prijzen op een bescheiden niveau en stabieler dan in voorgaande jaren.
Bij de dierlijke eiwitten daalde de vleesprijs na enkele maanden van lichte stijgingen, vooral omdat prijzen voor varkensvlees en schapenvlees daalden. De prijs voor pluimveevlees en rundvlees steeg juist, in het laatste geval door een stevige vraag vanuit China en Japan. De zuivelprijs steeg door een grote vraag naar melkpoeder in China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten terwijl Rusland veel boter kocht.
De beschikbaarheid van zuivel wordt op dit moment van het jaar volgens de FAO wat beperkt omdat het zwaartepunt van de productie op dit moment verschuift van het Zuidelijke naar het Noordelijk Halfrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.