Home

Nieuws 10407 x bekeken 22 reacties

Eis tegen Lentjes: 1 jaar onvoorwaardelijk

Arnhem – Het Openbaar Ministerie heeft 12 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen Niels Lentjes. De 20 jarige mest- en fouragehandelaar wordt beschuldigd van flessentrekkerij. De officier van justitie eist tevens terugbetaling van het grootste deel van de vorderingen. Het gaat om een bedrag van circa 100.000 euro.

Lentjes zou in de periode van september tot eind november 2011 fourage, zoals stro, hooi en mais, hebben gekocht zonder te betalen. Er is vijftien keer aangifte gedaan tegen hem door boeren die het voer 'verkochten' en een transporteur die zes ladingen stro voor Lentjes vervoerde. Het zou gaan om een schadepost van 130.000 euro. Uiteindelijk zijn 14 zaken in de tenlastelegging opgenomen.

In de ruim twee uur durende zitting, dinsdagmorgen 25 februari, voor de meervoudige kamer konden de acht aanwezige gedupeerden hun vorderingen toelichten. Verder werd er veel gesproken tussen de verdachte, de rechtbank en de officier van justitie over wie nu Peter Jansen was. De benadeelden waren vooral boeren die via Marktplaats fourage hadden aangeboden. Ene Peter Jansen reageerde op de advertenties, maar volgens de benadeelden was die persoon Niels Lentjes. Een getuige die vorig jaar in november voor de meervoudige kamer verscheen bevestigde dit. De verdachte had ook tegenover de getuige verklaard Peter Jansen te zijn. Uit onderzoek blijkt verder dat het nummer waarmee Jansen belde, met diverse aanbieders van fourage, op naam stond van het bedrijf van Niels Lentjes. Lentjes ontkent en zegt dat een ander persoon degene zou zijn die telkens op de advertenties reageerde en niet hij.

De jonge getuige kwam destijds in aanraking met Lentjes via een man uit Friesland. De Fries zou in november ook voor de rechtbank verschijnen voor een getuigenverklaring, maar kwam niet opdagen. Bij die man is destijds gestolen fourage aangetroffen. De rechter wilde deze getuige horen en gaf een bevel tot medebrenging. De getuige werd opgehaald in opdracht van de rechtbank en verscheen nu voor de meervoudige kamer, maar ontkende enige betrokkenheid.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte de boel heeft belazerd. "Hij heeft zich voorgedaan als iemand met een andere naam, hij heeft een fake-adres als factuuradres opgegeven, hij is de persoon geweest die ervoor heeft gezorgd dat alle gekochte goederen werden opgehaald, later werden afgeleverd, zonder dat er een cent voor is betaald. Dit alles met één doel: er zelf beter van worden", aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

De aanwezige gedupeerden zijn tevreden met de eis, maar vrezen matiging van de straf. Uitspraak: 11 maart.

Laatste reacties

 • dommelje

  dat lijkt wel een tweede van bakel

 • koestal

  Hij is al 20 jaar ,dat belooft nog wat

 • Venstra

  Zal wel omgezet worden in taakstraf, de boeren/fouragehandelaren krijgen allemaal een zwaardere straf, namelijk de verloren goederen weer terugverdienen en de kopzorgen die ze rond die handel gehad hebben. Ik meen dat er 1 in de financiële problemen geraakt is, om van die hele zwarte mestzwendel maar niet te spreken, dat ging over tonnen aan boetes voor boeren!!

 • info104

  Zijn vader die te vroeg is overleden was ambtenaar bij de FIOD Niels heeft niet veel van zijn vader meegekregen en moet er maar een tijdje tussenuit dan hebben een heleboel mensen eens een keer rust.

 • alco1

  Of heel veel van zijn vader meegekregen!

 • Gert Groot

  Ja , Niels, liegen en stelen daar kom je niet ver mee.
  Wat ga je doen na de cel.
  Verhuizen maar weer zeker , want geen boer, handelaar of loonbedrijf vertrouwd je ooit nog eens. De benadeelde ?! daar zit vaak ook een gezin achter. Die trek je mee in financiele ellende.

 • maatje 1904

  Dat is goeie handel voor slechts 1 jaar straf in een woord belachelijk..

 • minasblunders1

  Venstra, die tonnen aan boetes werden niet opgelegd door Niels Lentjes, maar door de bruinhemden van het ministerie. Je kunt Niels Lentjes niet kwalijk nemen dat hij gebruik maakte van de mogelijkheden die de volkomen absurde mestwetgeving hem bood. Er waren (en zijn) tenslotte zat boeren die van hun zwarte mest af moe(s)ten en er zijn zat boeren die verplicht worden hun grond uit te mergelen. Het ministerie van onkunde weigerde in die kwestie om eens te onderzoeken hoe de vork in de steel zat. Nee, men ging niet kijken waar die mest vandaan kwam, want die boeren 'waren te goeder trouw'. Dan is het toch wel duidelijk dat die tonnen aan boetes zijn opgelegd om de eigen incompetentie te verdoezelen. Waar zitten dus de echte criminelen????

 • ed12345

  Minasblunders ik denk dat ik terug moet naar de lagere school
  want wat begrijp gaat het process over het kopen van goederen o.a. onder een valse naam en daarne de verkoper willens en wetens niet betalen.Maar ja ik moet misschien opnieuw leren lezen

 • minasblunders1

  Klopt Ed, maar die laatste zin in # 3 gaat over de mesthandel van Lentjes. Jarenlang heeft Lentjes gehandeld in de afvoer van zwarte mest die door de foutieve mestwet ontstaat op veel intensieve bedrijven. Dit is niet de schuld van die bedrijven en ook niet van Lentjes, hoewel deze laatste met z'n (toen) 16 jaar meer inzicht had in de gevolgen van de mestwet dan die hele meute 'hoogopgeleiden' op dat ministerie van onkunde.

 • pinkeltje

  Ik begrijp dus dat we eigenlijk een voorbeeld moeten nemen aan meneer Lentjes? Lentjes for president! (?)

 • minasblunders1

  Voor wat betreft het belazeren van boeren en fouragehandelaren niet natuurlijk, maar voor wat betreft het te slim af zijn van het ministerie (dat overigens de hele agrarische sector belazert) wel. Ik vond het prachtig om te lezen wat dit knulletje aan tonnen mest per dag op de weg had zitten.

 • ed12345

  Minasblunders ik had in die tijd hetzelfde gevoel .Maar het schijnt dat er toen al stemmen waren die contact met boerderij hadden opgenomen die waarschuuwden dat het financiele plaatje niet hele maal vlekkeloos was maar dat schijnt toen door o.a. boederij weg gewuift te zijn

 • martijn.ter.horst1

  Beste ed12345, in uw laatste reactie staat een feitelijk aantoonbaar onjuistheid. Onderzoeken van de AID tonen aan dat de persoon in kwestie vlak na de eerste publicatie, begin 2009, de fout inging. Als u me andere feiten kunt overhandigingen dan zal ik die nooit wegwuiven, zoals u suggereert.
  Martijn.ter.horst@reedbusiness.nl

 • minasblunders1

  Martijn ter Horst, gaat Boerderij ook nog eens wat doen met de feitelijke onjuistheden in de mestwet? Het lijkt me na al die publicaties (al 16 jaar staat zowel het AgD als de Boerdeij bol van de gevolgen van die idiotie) toch een mooi onderwerp om eens uit te diepen. Of worden jullie betaald door ZLTO/ WUR en/of ministerie om dit dood te zwijgen?

 • Mozes

  Minasblunders, zowel de Boerderij als LTO zullen dit overnemen zodra jij een SERIEUZE onderbouwing kunt geven waarom intensieve bedrijven met de HUIDIGE mestwet in werkelijkheid meer mest op hun bedrijf hebben dan in de mestboekhouding berekend is.

 • minasblunders1

  Ga jij daarover dan, Mozes? Heb je bij de Boerderij ook al een vinger in de pap?

 • Mozes

  Een serieuze onderbouwing heeft nieuwswaarde en ik kan mij niet voorstellen waarom dat dat niet opgepakt zou worden.

 • minasblunders1

  Ik wel. Het feit dat onze Martijn ter Horst zwijgt in alle toonaarden zegt mij genoeg.

 • grasspriet

  een mening geven is makkelijk als je er inhoudelijk geen of te weinig kennis over hebt maar voor mij is een ding duidelijk de man in kwestie is vanaf dag een bewust bezig gegaan om een ander op te lichten of het nu om mest gaat en dan bedoel ik mestsilo,s ( huren met je mond )vol laten storten geld vangen van de afzender en iedereen letterlijk in de stront laten zitten en zo is het ook gegaan met de fourage.
  hij heeft dit geleerd van zijn vader want deze was wel inspekteur bij de fiot maar luisde ook iedereen erin als hij de kans kreeg en Niels zijn moeder heeft het systeem van haar man na het overlijden gewoon voortgezet en uitgebreid alleen maar om eigen gewin en ik hoop dan ook van harte dat moeder en zoon er keihard voor gestraft worden, dit wordt vervolgd en er lopen nog drie rechtzaken dus we zullen de komende tijd nog veel van deze oplichter/flessetrekker lezen en horen, en ik hoop dat ook zijn medeoplichters flink worden aangepakt en dan bedoel ik een paardenhouder uit Warten met de letters B-M en een fouragezwendelaar uit Oldenbroek met de letters H-K

 • info104

  grasspriet je hebt het goed verwoord en als hij er met die 12 maanden zitten vanaf is heeft hij geluk gehad en vinden de meeste benadeelden het te weinig voor de ellende die hij heeft aangericht, wat lopen er toch domme mensen rond die alleen maar denken dat alles kan.

 • ed12345

  Matijn ter Horst ik durf geen data te noemen maar ik meen me te herinneren ,toen bleek dat Lentjes niet iedereen betaalde er een loonwerker of en mesttransporteur op merkte dit al eerder bij boerderij aangekaart te hebben Als ik hierbij onwaarheden geschreven heb neem ik ze hierbij terug en mijn exuses

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.