AlgemeenNieuws

Eis tegen Lentjes: 1 jaar onvoorwaardelijk

Arnhem – Het Openbaar Ministerie heeft 12 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen Niels Lentjes. De 20 jarige mest- en fouragehandelaar wordt beschuldigd van flessentrekkerij. De officier van justitie eist tevens terugbetaling van het grootste deel van de vorderingen. Het gaat om een bedrag van circa 100.000 euro.

Lentjes zou in de periode van september tot eind november 2011 fourage, zoals stro, hooi en mais, hebben gekocht zonder te betalen. Er is vijftien keer aangifte gedaan tegen hem door boeren die het voer ‘verkochten’ en een transporteur die zes ladingen stro voor Lentjes vervoerde. Het zou gaan om een schadepost van 130.000 euro. Uiteindelijk zijn 14 zaken in de tenlastelegging opgenomen.

In de ruim twee uur durende zitting, dinsdagmorgen 25 februari, voor de meervoudige kamer konden de acht aanwezige gedupeerden hun vorderingen toelichten. Verder werd er veel gesproken tussen de verdachte, de rechtbank en de officier van justitie over wie nu Peter Jansen was. De benadeelden waren vooral boeren die via Marktplaats fourage hadden aangeboden. Ene Peter Jansen reageerde op de advertenties, maar volgens de benadeelden was die persoon Niels Lentjes. Een getuige die vorig jaar in november voor de meervoudige kamer verscheen bevestigde dit. De verdachte had ook tegenover de getuige verklaard Peter Jansen te zijn. Uit onderzoek blijkt verder dat het nummer waarmee Jansen belde, met diverse aanbieders van fourage, op naam stond van het bedrijf van Niels Lentjes. Lentjes ontkent en zegt dat een ander persoon degene zou zijn die telkens op de advertenties reageerde en niet hij.

De jonge getuige kwam destijds in aanraking met Lentjes via een man uit Friesland. De Fries zou in november ook voor de rechtbank verschijnen voor een getuigenverklaring, maar kwam niet opdagen. Bij die man is destijds gestolen fourage aangetroffen. De rechter wilde deze getuige horen en gaf een bevel tot medebrenging. De getuige werd opgehaald in opdracht van de rechtbank en verscheen nu voor de meervoudige kamer, maar ontkende enige betrokkenheid.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte de boel heeft belazerd. “Hij heeft zich voorgedaan als iemand met een andere naam, hij heeft een fake-adres als factuuradres opgegeven, hij is de persoon geweest die ervoor heeft gezorgd dat alle gekochte goederen werden opgehaald, later werden afgeleverd, zonder dat er een cent voor is betaald. Dit alles met één doel: er zelf beter van worden”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

De aanwezige gedupeerden zijn tevreden met de eis, maar vrezen matiging van de straf. Uitspraak: 11 maart.

Beheer
WP Admin