Home

Nieuws

Banken financieren 350 miljoen voor NOP Agrowind

Amsterdam / Espel -Een bankenconsortium bestaande uit de Europese Investeringsbank, de Duitse KfW IPEX-Bank en Rabobank verstrekt een lening van in totaal 350 miljoen euro aan windmolen-initiatief NOP Agrowind.

Het initiatief, bestaande uit boeren van de Westermeerdijk en de Noordermeerdijk in de Noordoostpolder, bouwt hiermee 26 windmolens op land met een totaal vermogen van 195 MegaWatt. Deze windmolens maken deel uit van Windpark Noordoostpolder, dat met in totaal 86 windmolens het grootste windpark in Nederland wordt.

De boeren investeren gezamenlijk in de bouw van 26 Enercon E-126 windmolens met een capaciteit van 7,5 Megawatt per stuk, op hun land. De totale investering bedraagt circa 420 miljoen euro. De molens hebben een masthoogte van 135 meter en een rotordiameter van 127 meter. De molens zullen gezamenlijk voldoende stroom leverancieren voor 180.000 huishoudens. De stroom van NOP Agrowind wordt aan Eneco geleverd.

De ontwikkeling van het windpark van NOP Agrowind begon in 1994. In het voorjaar van 2013 is de bouw van start gegaan met de aanleg van de benodigde infrastructuur voor de bouw en het onderhoud van de molens. Voor een groot aantal windmolens zijn de heipalen reeds geslagen. De eerste molen zal volgens planning vanaf september 2014 stroom produceren. De verwachting is dat het volledige project in 2016 is gerealiseerd.

De betrokken banken willen ontwikkeling en gebruik van duurzame energie stimuleren. NOP Agrowind geeft samen met de betrokken banken een duurzame impuls voor de regio en vervult een voorbeeldfunctie voor volgende windparken in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.