Home

Nieuws

Agribusiness Oekraïne houdt situatie scherp in de gaten

Kiev – De internationale agribusiness in Oekraïne is wel waakzaam maar ondervindt vooralsnog op operationeel niveau geen last van de revolutie. Nidera kan haar schepen met graan nog vullen, de koeien van Franz Bontrup worden gemolken en de Nederlands-Oekraïense handelaar in zonnebloemolie Allseeds krijgt zijn exportcertificaten stipt op tijd. Ondernemers zien de crisis als kans voor Oekraïne om met een schone lei te beginnen.

Oekraïne, een land met 46 miljoen inwoners en 50 miljoen hectare landbouwgrond, geldt als een belangrijke producent van onder meer graan, zonnebloemolie en koolzaad. De grote agriconcerns zijn dan ook allen aanwezig: Cargill, Bunge, ADM-dochter Alfred Toepfer, Glencore Xstrata en Nidera. Uit een rondgang blijkt dat het goeddeels 'business as usual' is maar dat de situatie scherp wordt gevolgd. Cargill laat personeel deels thuiswerken. Datzelfde meldt de grootste onafhankelijke handelaar in zonnebloemolie, Allseeds, goed voor jaarlijks 300.000 tot 400.000 ton afzet.

Financieel directeur Ton Huls van Allseeds woont sinds 10 jaar in Oekraïne en maakte al twee keer eerder een grote crisis in het land mee. "Ondernemers in Oekraïne zijn vaak wel enigszins gewend aan de situatie. Op politiek niveau is het steeds chaos, maar de ambtenarij functioneert. Onze exportcertificaten komen op tijd binnen. Het enige probleem was dat kleine rechtszaken en het deponeren van de belastingverklaring vertraging hebben opgelopen."
Huls acht de kans dat Oekraïne gesplitst wordt klein. "Er is wel een Oekraïense identiteit, behalve in de Krim. In de top van de oppositie zijn mensen uit Kharkiv, een stad in het zogenaamd 'Russische' Oosten, en in Dnipropetrovsk, alweer in het Oosten, is het centrale plein nu omgedoopt tot het Helden van Maidan-plein. Een verwijzing dus naar de demonstraties in Kiev. Ik zie dit meer als een herstart."
Franz Bontrup is met een graan- en melkveebedrijf actief in Oekraïne. Het bedrijf telt 24.000 hectare 'onder de ploeg', zoals de Limburger het noemt, en melkt meer dan 600 koeien. "Er zijn kleine problemen met documenten en de vraag is of de kredietmarkt eindelijk wordt genormaliseerd, maar dit is vooral een positieve ontwikkeling. Oekraïners zijn een goed ontwikkeld volk dat hard wil werken. De corruptie was problematisch: wij konden opeens geen wagons meer kopen voor onze graanopslag. De zoon van de president ging voor."

Of registreer je om te kunnen reageren.