Home

Nieuws 673 x bekeken

WTO geeft China gelijk in zonnepanelenconflict

Genève – Wereldhandelsorganisatie WTO heeft bepaald dat de VS goeddeels onterecht strafheffingen op de import van Chinese zonnepanelen en windtorens heeft ingesteld.  Het is de tweede keer in twee weken dat de VS een zaak bij de WTO verliest. Het is een tegenvaller voor de VS die juist het aantal maatregelen tegen volgens haar oneerlijke handelspraktijken opvoerde.
Volgens de VS genieten Chinese producenten van zonnepanelen en windtorens of "windvangers", een soort schoorstenen waarmee ventilatielucht extra wordt afgekoeld, van ongeoorloofde staatssubsidies. Een panel van de WTO bepaalt nu dat de bedrijven niet hebben geprofiteerd van subsidies van "publieke lichamen" die specifiek gericht waren op bepaalde producenten.
De WTO kwam eerder in juli tot hetzelfde oordeel en in beroep blijft deze conclusie staan, al wordt een klein deel van de Chinese argumenten verworpen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman is het oneens met de uitspraak die volgens zijn instantie een "verontrustende juridische interpretatie van WTO-regels" behelst.
Woordvoerder Sun Jinwen van het Chinese ministerie van economische zaken zegt dat de uitspraak 'een belangrijke overwinning is' en wel op een voor Chinese handel belangrijk terrein. De VS lijkt vooralsnog niet bereid de markt voor zonnepanelen en windtorens verder open te zetten. Het stelde onlangs hoge anti-dumpingtarieven in tegen Chinese en Taiwanese importen. Onlangs bepaalde de WTO ook dat Amerikaanse importtarieven op Indiaas staal niet binnen de regels passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.