Home

Nieuws 2251 x bekeken

Markthal verliest boerencoöperatie

Rotterdam – Een coöperatie van ruim dertig boeren, tuinders en vissers uit Goeree-Overflakkee sluit haar kraam in de Rotterdamse Markthal.

Het is een tegenvaller voor het concept dat pas op 1 oktober dit jaar haar deuren opende en gezond en lekker eten in Nederland moet helpen promoten. De omzet was te laag ten opzichte van de kosten, aldus Coöperatie Buutegeweun.
De leden van de coöperatie bespreken binnenkort of een doorstart, al dan niet in de Markthal, mogelijk is. De coöperatie bood onder meer verse vis, aardappelen, kruiden, Jerseykaas, geitenkaas, bloemspruiten, peren en koek aan. De nadruk lag op versheid. Het Zuid-Hollandse eiland ligt op slechts 15 minuten rijden ten zuiden van Rotterdam. "Volgens het seizoen en volgens de kennis van de boer" was het motto.
Volgens Hanneke de Baar van pluimveebedrijf Eibaar, lid van de coöperatie, viel de omzet deels tegen omdat de Markthal wel veel mensen trekt, maar ook vooral veel kijkers. "Het aantal kopers van streekproducten valt toch tegen." Hoe het verder gaat, moet begin januari blijken. "Het is in elk geval zo dat de coöperatie al bij de oprichting het meer algemene doel had onze streekproducten breder in de horeca af te zetten. Deelname aan Markthal was een middel maar geen doel. Verder willen we geen commentaar geven."
Er zijn twee nieuwe gegadigden voor de kraam van Buutegeweun, aldus projectontwikkelaar Provast. De coöperatie is op 1 augustus opgericht speciaal om de Markthal te bedienen. De coöperatie is formeel eigenaar van Geweun Goed BV waar nu faillissement voor wordt aangevraagd. De organisatie ging een huurovereenkomst van twee jaar overeen met Provast, die bij faillissement ontbonden wordt.
Naast de coöperatie is een snoepwinkel vertrokken terwijl de tijdelijke vegetarische winkel Arq per 1 januari haar deuren sluiten. Daar staan enkele nieuwe zaken tegenover.

Of registreer je om te kunnen reageren.