Home

Nieuws

Handelsoverschot agribusiness groeit

Amsterdam – Het handelsoverschot van de Nederlandse agribusiness groeit in 2015 door. Dat concludeert ABN Amro Economisch Bureau in een sectorupdate.

De focus van de export zal volgens de bank de komende jaren verschuiven van West-Europa naar Oost-Europa en Azië. De rol van Duitsland wordt volgens het rapport enigszins overschat.

ABN Amro merkt op dat de landbouwexport sinds 2004 gestaag is gegroeid. De uitvoerwaarde lag in 2004 vlakbij €48 miljard en kwam in 2013 uit op €78 miljard. Voor 2014 wordt op basis van voorlopige cijfers een vergelijkbaar bedrag verwacht. De handelsbalans groeide in dezelfde periode van ruim €20 naar bijna €27 miljard.

De bank ziet twee redenen voor de groei: enerzijds produceren Nederlandse bedrijven steeds meer, bijvoorbeeld door verbeterde productietechnieken en efficiëntere bedrijfsvoering.  Anderzijds groeit de Nederlandse export doordat Nederland vanwege haar geografische ligging en goede logistieke netwerk steeds meer doorvoert.

Duitsland geldt als belangrijkste handelspartner. Ruim een kwart van de totale agrarische uitvoer gaat in eerste instantie naar dit land. Het percentage ligt lager als gekeken wordt gekeken naar toegevoegde waarde naar eindbestemming. In dat geval is Duitsland goed voor 17 procent en zijn met name het Verenigd Koninkrijk (13 procent) en Italië (8 procent) belangrijker dan gedacht.

Het belang van de EU neemt af. Nu is de EU nog goed voor 78 procent van de totale exportwaarde. Binnen de EU verschuift de export naar Oost-Europa en buiten de EU komt met name Azië op. De exportwaarde van agrarische producten is de afgelopen tien jaar met een factor 2,5 gegroeid. De export naar andere regio's buiten de EU blijft redelijk stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.