Home

Nieuws 2324 x bekeken

Druk op kunstmestprijzen

Utrecht – Rabobank verwacht dat de prijs van ureum in het eerste kwartaal van 2015 onder druk komt te staan. De markt voor fosfaatkunstmest blijft volgens Rabobank waarschijnlijk stabiel, al is de kans op een daling hier ook groter dan een stijging. De prijs voor kali is minder doorzichtig, maar uiteindelijk lijkt een kleinere vraag naar de meststof de opwaartse druk te beperken.

Rabobank rekent erop dat China zijn zogeheten hoge en lage belastingseizoen zal vervangen door een vaste, vlakke taks op de export. Hoewel officiële meldingen uitblijven, gaat Rabobank uit van een tarief van 80 yuan (€10,50) per ton voor ureum en omgerekend €12,60 voor fosfaat. Rabobank denkt dat door deze 10 tot 15 procent meer ureum voor de export los komt en ook meer fosfaat.
Producenten kunnen ook hun productie beter afstemmen op de vraag in verschillende regio's. Daarnaast verwelkomt de ureummarkt waarschijnlijk in het eerste halfjaar nieuwe productiecapaciteit in Algerije en Egypte. De vraag naar ureum loopt in Brazilië terug nu marges onder druk staan en het 'safrinha-areaal' (de mais die na de sojaoogst wordt gezaaid) krimpt.
Normaliter is sprake van een seizoensgebonden stijging van de fosfaatprijs, omdat vooral in de Europa, China en VS boeren veel inkopen voor het voorjaar. Een daling van de productiekosten en meer export vanuit China drukken evenwel de prijs. Als prijzen fors dalen, zullen kopers volgens Rabobank proberen prijzen voor langere tijd vast te leggen.
De kalimarkt wacht vooralsnog onderhandelingen tussen leveranciers en China af. Druk op marges bij boeren in de VS en Europa kan de aanwending van kali zo'n 5 procent drukken. Brazilië speelt het eerste kwartaal geen rol. Voorraden zijn vrij hoog en hoewel de vraag in India wel relatief hoog is, zal het land vermoedelijk geen nieuwe aanvoercontracten hoeven sluiten.
De schorsing van een belangrijke Russische kalimijn kan de wereldwijde productie van kali met zo'n 2,4 miljoen ton drukken in 2015, maar volgens Rabobank is dit onvoldoende om bovenstaande factoren te overtreffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.