Home

Nieuws

Dik-Faber meest succesvolle landbouwwoordvoerder in Kamer

Den Haag - Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is de meest succesvolle landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer.

Samen met landbouw- en natuurwoordvoerders  Stientje van Veldhoven (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) staat zij in de top-10  Kamerleden die de meeste aangenomen moties en amendementen hebben ingediend.  De drie woordvoerders staan in de top-10 die is gemaakt door de kranten van de Persgroep. In de analyse zijn 2.500 Kamerstukken betrokken.

Dik-Faber staat tweede in de top-10, achter D66-Kamerlid Vera Bergkamp.  Dik-Faber heeft  22 voorstellen ingediend om wetten te wijzigen, waarvan er 13 werden aangenomen. Ze diende 72 moties in, waarvan er 40 werden aangenomen. Jesse Klaver (GroenLinks) staat in de top-20 met  6 aangenomen amendementen en 15 aangenomen moties.

 

Landbouwwoordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben een naar verhouding hoge score van aangenomen moties en wijzigingsvoorstellen. Dat komt ook doordat  daarover vaak onderling afspraken worden gemaakt. Lutz Jacobi (PvdA) heeft bijvoorbeeld een score van 100 procent op haar ingediende moties (7) en amendementen (1); Sjoera Dikkers scoorde ook 100 procent met 2 aangenomen amendementen en 1 aangenomen motie.

VVD'er Helma Lodders zag 3 van haar 4 amendementen een meerderheid halen in de Tweede Kamer en 7 van de 10 moties. Dion Graus (PVV) en Henk van Gerven (SP) slaagden er niet in om ingediende wetswijzigingen aan een meerderheid te helpen.  Graus had een socre van 0 uit 2 amendementen en 4 van 55 ingediende moties. Van Gerven  diende 8 amendementen in waarvan geen een meerderheid haalde, terwijl niet meer dan 10 van zijn 72 moties de steun kreeg van meer dan de helft van de Kamerleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.