Home

Nieuws 1475 x bekeken

€800.000 voor duurzaamheidsprojecten

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken heeft €800.000 toegewezen aan dertien projecten voor verdere verduurzaming van de veehouderij. Twee projecten die in aanmerking komen voor steun zijn van Milieudefensie.

"Nederland loopt al voorop als je kijkt naar dierenwelzijn en duurzaamheid in de veehouderij, maar we moeten stappen blijven zetten. Het is daarom goed dat bedrijven en maatschappelijke organisaties met deze projecten samen de schouders zetten onder verdere verduurzaming van de veehouderij", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

De dertien gehonoreerde projecten zijn zeer divers. Zo krijgen drie veehouders met het project 'Inventief uitdagen van de Natuur' een bijdrage die gericht is op het uitsluiten van kunstmest en krachtvoer in de gehele bedrijfsvoering. Het idee is dat de dieren grotendeels buiten lopen en gebruik maken van hoogwaardig gras op een gezonde bodem. Hiervoor wordt geëxperimenteerd met nieuwe methoden om de grasproductie via natuurlijke processen te verhogen.

De vereniging Milieudefensie krijgt een bijdrage voor de projecten 'Het nieuwe ei met veevoer van dichtbij' en 'Kaas met veevoer van dichtbij'. Beide projecten zijn erop gericht om met het gebruik van lokaal veevoer het milieu te sparen.

De overige projecten die steun krijgen zijn Klaverhof met Vrijloopstal 2.0 voor melkvee, Melkveehouderij Geenen met vrijloopstal Plus, een vrijloopstal met luchtwasser, en het project van  Farmwalk Schapenhouderij voor de aanpak van maagdarmwormen. NCB Ontwikkeling krijgt steun voor het project 'Be good and sell it', over het verbeteren van aanbod op de vraag naar duurzaam voedsel van dierlijke oorsprong.

In het project 'Kringloop van verbinden' werken twaalf ondernemers aan op duurzaamheid gerichte vernieuwingen samen met maatschappelijke organisaties. En er wordt door de dierenbescherming in samenwerking met veehouders, verwerkers, supermarkten en de Stichting Natuur en Milieu gewerkt aan uitbreiding van het Beter Leven-keurmerk voor varken en kip met milieucriteria naast dierenwelzijnscriteria. Maatschap Ten Have Mellema is uitgekozen met het project 'Met het lupinevarken naar de markt'.

Of registreer je om te kunnen reageren.