Home

Nieuws 1226 x bekeken 2 reacties

Kamer vraagt om meer inzet op ontwikkeling eiwitgewas

Den Haag - De Tweede Kamer heeft de regering dinsdag per motie opgeroepen actief in te zetten op kennisontwikkeling voor de veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen.

De motie van D66'er Stientje van Veldhoven en CDA'er Jaco Geurts, die de oproepdeed, werd breed ondersteund in het parlement.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil onderzoek laten doen naar regionale eiwitteelt. Ze wil ook Europees geld inzetten voor de veredeling van eiwitgewassen, om die geschikt te maken voor de teelt in Nederland.

Een motie om een plan van aanpak te maken om te zorgen dat de varkens- en pluimveehouderij op korte termijn 100 procent verantwoorde soja gebruiken, haalde geen Kamermeerderheid. Maar er was ook geen duidelijke meerderheid tegen, waarop de indieners (ChristenUnie en D66) besloten de motie aan te houden.

Opvallend was dat de PvdA de oproep aan de regering steunt, terwijl PvdA-staatssecretaris Dijksma in het debat met de Kamer de motie had ontraden. Zij vindt het niet de verantwoordelijkheid van de overheid om met een plan van aanpak te komen voor de manier waarop het bedrijfsleven zijn eigen afspraken nakomt.

Indieners Carla Dik-Faber  (ChristenUnie) en Stientje van Veldhoven (D66)  vinden dat net als de melkveehouderij ook de intensieve veehouderij er in moet slagen om de doelstelling te bereiken dat in 2015 100 procent van de aangekochte soja die in veevoer wordt verwerkt verantwoord is geproduceerd.

Laatste reacties

  • alco1

    Geen minister van landbouw. maar wel de hele dag praten over landbouw. Raar. Het is zo langzamerhand de belangrijkste schakel in onze economie.

  • Zuperboer

    Tip: we telen al eiwitgewas nr. 1 in Nederland, nl. weidegras. En dat is ook de reden dat de melkveehouderij ruim baan moet krijgen. Want wie vreet anders alle gras op? Misschien Mw. Thieme en haar vriendinnetje Hertsenberg!

Of registreer je om te kunnen reageren.