Home

Nieuws 1 reactie

EU klaagt Rusland aan bij WTO

Brussel – De EU is bij de Wereldhandelsorganisatie WTO een zaak begonnen tegen Rusland.

De EU opent de aanval vanwege importtarieven op palmolie, papierproducten en koelkasten met vriezers. Het betreft een eerste stap binnen de procedure voor geschillenbeslechting, waarbij formeel bilateraal overleg plaatsvindt.

De Europese Commissie stelt dat Rusland op verschillende manieren hogere 'gebonden', dus in de praktijk toegepaste, importheffingen rekent. De Russische maatregelen schaden de export van bedrijven in de EU, aldus de Commissie.

Het is alweer de vierde WTO-zaak waarbij de EU en Rusland de degens kruisen. Rusland trad in augustus 2012 toe tot de WTO, waarbinnen handelsregels zijn opgenomen. Rusland stelde zich snel na de desintegratie van de Sovjet-Unie al kandidaat maar werd pas na tien jaar af en aan onderhandelen toegelaten.

De Commissie zegt al eerder zonder succes met Rusland het gesprek te hebben aangeknoopt over de importheffingen voor palmolie. Wanneer de formele besprekingen via de WTO op niets uitlopen, kan de EU na zestig dagen de WTO vragen een panel in te stellen dat een uitspraak kan doen over het handelsconflict.

De eerste aanvraag hiertoe kan Rusland blokkeren maar een tweede aanvraag bij een nieuwe vergadering niet. Een panel kan bepalen of Rusland wel of niet rechtmatige tarieven hanteert. Zo niet, dan wordt Rusland opgedragen haar beleid te wijzigen. Wanneer Rusland dit niet doet, mag de EU voor de geschatte schade vergeldingsmaatregelen treffen.

Eén reactie

  • gjcamps

    De EU heeft het over een WTO wat een level playing field zou moeten voorstellen. Ze klagen over importheffingen, zeg maar extra belastingen op EU producten. Toch vreemd want binnen de EU zijn de belastingen en accijnzen zeer verschillend, moeten EU ondernemers en burgers nu ook maar bij de WTO gaan klagen. Dezelfde auto kost in Nederland een veelvoud vergeleken met bijvoorbeeld Belgie en Duitsland. Hyporcriet noemen we dit toch ?

Of registreer je om te kunnen reageren.