Home

Nieuws 7334 x bekeken 27 reacties

Massaal boerenprotest in heel Frankrijk

Parijs – Vele duizenden Franse boeren hebben woensdag van vroeg in de ochtend tot ver in de middag in tientallen steden acties gehouden. Hoewel het verkeer en stadsbezoekers vaak de nodige hinder ondervonden, hadden zich tot in de middag nergens ernstige incidenten voorgedaan.

In een eerste reactie heeft premier Manual Valls een vereenvoudiging van de regels en voorschriften toegezegd. ''De boeren zitten in de problemen, wij hebben daar goed rekenschap van genomen.''

In onder meer Chartres, Toulouse en Maubeuge maar ook in veel andere steden werden tonnen mest voor de overheidskantoren gestort. In Toulouse, waar zich dit weekend rellen voordeden, bestookten de boeren de oproerpolitie met eieren, terwijl in Beauvais de politie traangas moest inzetten om de boeren in bedwang te houden. In Marseille gooiden boeren appels naar de politie. In Yvetot in Normandiëwas fastfoodketen McDonald's het doelwit, omdat die te veel buitenlands vlees zou verwerken. In Bretagne en elders werden regionale wegen een tijd lang geblokkeerd door in slakkegang voortsukkelende konvooien trekkers, terwijl in het westen de autowegen van Straatsburg naar Parijs en van Luxemburg naar het zuiden eveneens geblokkeerd werden. In Parijs deelden actievoerende boeren en tuinders gratis groente en fruit uit, maar storten ze ook 50 ton aardappelen op straat. Bij het ministerie van economische zaken in de hoofdstad hielden jonge boeren vrachtauto's staande om te controleren of die wel verswaren uit Frankrijk zelf voor de kantines aanvoerden. ''Dat bleek meestal niet het geval, wat zwaar teleurstellend is,'' aldus een woordvoerder van de Jeunes Agriculteurs. In Châlons-de-Champagne deden zelfs champagne-wijnbouwers, die zich meestal ver van acties houden, aan de demonstraties mee.

De nationale manifestatie was georganiseerd door de boerenbond FNSEA, haar 'jongerentak' Jeunes Agriculteurs en de Kamers voor de Landbouw. De massaal opgekomen boeren protesteren met name tegen de verscherping van de mestregels en de nitraatrichtlijn maar ook tegen de vele administratieve lasten én de toevloed aan groente, fruit, vlees en andere eetwaren uit het buitenland. ''Laat ons in alle rust werken zodat we voldoende Frans eten kunnen produceren,'' was op veel spandoeken en borden te lezen. Corr

Laatste reacties

 • ed12345

  Zo mannekes in NL wat vinden jullie er van ?Ik zou zeggen goed voorbeeld doet goed volgen!!!!!

 • alco1

  In Frankrijk demonstreren ze zo vaak en hebben ze het daar beter?
  Bij lange na niet.

 • trijnie

  Ed12345 er moet eerst een boer Koekoek opstaan.

 • Mozes

  Volgens mij exporteert Frankrijk veel meer dan ze importeren. Als buitenlandse producten Frankrijk niet in mogen moeten ze ook geen Franse producten exporteren.
  De acties zijn dus weer eens een demonstratie van Frans protectionisme, chauvinisme, nationalisme, markt-onbenul en gebrek aan ondernemerschap.

 • koestal

  waar blijft de toegezegde steun van de Russische boycot ?

 • Elevage

  ja dat klopt Mozes, maar het brengt wel weer wat leven in de brouwerij en dat kun je van de Nederlandse boeren niet zeggen

 • Maatjan

  Beste redacteur, Straatsburg ligt in het oosten van Frankrijk!

 • hansje

  @mozes ,klopt dat frankrijk meer exporteert maar dit is vooral granen en wijn maar dit wordt geproduceerd door een minderheid van de boeren vandaar deze actie dag

 • evanderpasch1

  Voor 2 cent de kilo kun je gerust bij iedere supermarkt een kieper aardappels dumpen

 • Bloemestein

  Je hebt gelijk Trijnie, Waar blijft die nieuwe boerenpartij?

 • alco1

  Als de boerenstand ergens door belachelijk gemaakt is, dan is het wel door Koekoek.
  Er zal een echte leider moeten opstaan.

 • Fermer

  @alco, Koekoek was een man die zei waar die voor stond. Tegenwoordig zie je die niet meer, of anders kun je die hooguit op de vingers van één hand tellen. En de boerenstand belachelijk maken, daar ben je niemand voor nodig, dat doet men zelf wel. Wie anders in Nederland voorziet er nog meer tenminste 5 anderen van een rijk belegde boterham, en verdient zelf geen droog brood?
  @Mozes, hoezo exporteert men in Frankrijk veel meer dan men importeert, en doen ze dat met markt-onbenullen die ook nog gebrek aan ondernemerschap hebben ?

 • Mozes

  @emmerei, ik lees in het artikel dat jonge boeren vrachtwagens aanhielden om te controleren of deze wel Franse producten vervoerden. Als oude boeren zonder enige scholing dit zouden doen kon ik er nog iets begrip voor opbrengen. Maar zijn de jonge boeren in Frankrijk zo slecht geschoold dat zij niet eens weten dat de Franse export veel groter is dan de import? Vandaar het woord 'markt-onbenullen'.

 • Mozes

  @hansje #8, niet alleen granen en wijn. Wat dacht je van Franse kaas, druiven, Danone zuivel, zaaizaad (mais) ed. Daarnaast is Frankrijk ook een grote exporteur van auto's (Renault, Peugeot, Citroën) die ook massaal in Nederland rondrijden.

 • veldzicht

  Bloemenstein#10,A.U.B. weer geen nieuwe boerenpartij,als echt alle boeren en tuinders er op stemmen heb je nog maar 1 kamerzeteltje
  ,zorg dan dat met voorkeurstemmen goede mensen in de bestaande partijen komen zodat zij die bestaande partij nog wat in de goede richting kunnen 'duwen' Zo,n Wien v.d. Brink van de PVV heeft toch een hoop goed gedaan , zulke mensen kunnen veel invloed hebben
  op de totale politiek.

 • farmerbn

  Thieme kwam ook als éénling de kamer in en had meteen veel macht. Denk dat één boer ook veel macht krijgt. In ieder geval veel meer begrip voor de boerenstand bij een eerlijke uitleg hoe het echt gaat. En natuurlijk het nuchtere boerenverstand.

 • tournesol

  In scholen en op bedrijven word hier 'smiddags warm gegeten en van 2 op de 3 maaltijden worden de ingrédienten geïmporteerd terwijl er in Frankrijk genoeg van wordt geproduceerd volgens de europese normen, zoals ook in Nederland geproduceerd wordt (daarom oneerlijke concurrentie van waren die op een andere manier (en dus goedkoper) geïmporteerd worden (b.v. vlees uit Zuid-Amerika).
  Dus de franse boeren zeggen: eet wat wij hier in ons land produceren (beter voor de boeren en voor het milieu), wat is daar slecht aan?

  Trouwens, de nederlandse boeren zouden hetzelfde kunnen doen, aardappelen en mest voor de supermarkten kiepen (voor het geld hoef je het op het moment niet te laten) en je zult zien, er wordt meteen meer rekening met je gehouden met de volgende onderhandelingen waar de boeren door de supermarkten uitgemolken worden!!!

  Supermarkten hebben een enorme hekel aan protesterende boeren in hun winkels. Hun dure reclame wordt meteen teniet gedaan!!

  Dus boeren ga aan de slag in plaats om te proberen iets te bereiken met onderhandelen met deze uitbuiters van boeren en tuinders, grossisten, slachterijen etc.en die de hele economie van de europese boeren in de hand hebben. Zelfs de regeringen eten uit hun handen.

  Bon courage!!!!!!

 • japke33

  samen staan ze sterk, jammer dat dat hier in Nederland niet kan. Hier is het meestal ieder voor zich!

 • Fermer

  @Mozes #13, ben je geen 'markt-onbenul' wanneer je iets produceert tegen een meerprijs, maar omdat de klant er niet voor wil betalen je de meerkosten maar bij je collega vandaan haalt ?
  En dat jonge boeren vrachtwagens controleren op buitenlandse producten, als je ziet dat de supers nog steeds alles inkopen wat geproduceerd is tegen veel mindere eisen dan waaraan de Franse boer moet voldoen, dan is het op een gegeven moment of de grens dicht of je eigen productie-eisen bijstellen om je bedrijf levensvatbaar te behouden. Het is jou landspolitiek die jou belazert, hier tegen in geweer komen, wat is daar fout aan ?

 • de kok

  Gewoon eigen producten bij de boer zelf kopen. Al die export is in belang van oliemaffia. Koffie, bananen etc. ok, maar zorg dan dat de boeren daar hun geld krijgen en niet alles naar overheidselite gaat, die zelf nooit wat van wetjes of regels iets aantrekt.

 • pieter p

  Het ging niet alleen om de franse produkten, de franse boer is het ook zat met al de controle's en de steeds grotere burocratie en er wordt weer gesleuteld aan de mestwet.

 • biouge

  valt wel mee toch pieter, hoop dat nog veel erger wordt, francois weg, grenzen dicht en einde europa, dat is de beste oplossing

 • pieter p

  Dat weet ik biouge, dit was alleen maar een waarschuwing

 • veldzicht

  @Farmerbn#16,Als jou boerenpartij de kiesdrempel niet haalt,
  (zeer waarschijnlijk)worden je stemmen verdeeld aan o.a..gr.links,D66
  en PvdD. Dan help je de vijand ook nog aan je eigen ondergang.

 • Vibank

  De franse boeren in frankrijk en in Quebec weten als een van de weinigen hoe de wereld in elkaar steekt

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.