AlgemeenNieuws

Massaal boerenprotest in heel Frankrijk

Parijs – Vele duizenden Franse boeren hebben woensdag van vroeg in de ochtend tot ver in de middag in tientallen steden acties gehouden. Hoewel het verkeer en stadsbezoekers vaak de nodige hinder ondervonden, hadden zich tot in de middag nergens ernstige incidenten voorgedaan.

In een eerste reactie heeft premier Manual Valls een vereenvoudiging van de regels en voorschriften toegezegd. ”De boeren zitten in de problemen, wij hebben daar goed rekenschap van genomen.”

In onder meer Chartres, Toulouse en Maubeuge maar ook in veel andere steden werden tonnen mest voor de overheidskantoren gestort. In Toulouse, waar zich dit weekend rellen voordeden, bestookten de boeren de oproerpolitie met eieren, terwijl in Beauvais de politie traangas moest inzetten om de boeren in bedwang te houden. In Marseille gooiden boeren appels naar de politie. In Yvetot in Normandiëwas fastfoodketen McDonald’s het doelwit, omdat die te veel buitenlands vlees zou verwerken. In Bretagne en elders werden regionale wegen een tijd lang geblokkeerd door in slakkegang voortsukkelende konvooien trekkers, terwijl in het westen de autowegen van Straatsburg naar Parijs en van Luxemburg naar het zuiden eveneens geblokkeerd werden. In Parijs deelden actievoerende boeren en tuinders gratis groente en fruit uit, maar storten ze ook 50 ton aardappelen op straat. Bij het ministerie van economische zaken in de hoofdstad hielden jonge boeren vrachtauto’s staande om te controleren of die wel verswaren uit Frankrijk zelf voor de kantines aanvoerden. ”Dat bleek meestal niet het geval, wat zwaar teleurstellend is,” aldus een woordvoerder van de Jeunes Agriculteurs. In Châlons-de-Champagne deden zelfs champagne-wijnbouwers, die zich meestal ver van acties houden, aan de demonstraties mee.

De nationale manifestatie was georganiseerd door de boerenbond FNSEA, haar ‘jongerentak’ Jeunes Agriculteurs en de Kamers voor de Landbouw. De massaal opgekomen boeren protesteren met name tegen de verscherping van de mestregels en de nitraatrichtlijn maar ook tegen de vele administratieve lasten én de toevloed aan groente, fruit, vlees en andere eetwaren uit het buitenland. ”Laat ons in alle rust werken zodat we voldoende Frans eten kunnen produceren,” was op veel spandoeken en borden te lezen. Corr

Beheer
WP Admin