Home

Nieuws 17 reacties

Slowaaks miltvuur: vlees in Nederland geblokkeerd

Den Haag - In verband met een uitbraak van miltvuur (antrax) in Slowakije heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een partij rundvlees van een Nederlandse uitsnijderij laten blokkeren. Miltvuur is een voor mensen gevaarlijke ziekte.

Het gaat om karkassen afkomstig van een slachterij in Polen. De NVWA acht het risico zeer klein dat de partij besmettelijk was, maar neemt uit voorzorg toch maatregelen. De terughaalactie is donderdag ingezet.

Op het Nederlandse bedrijf was van de ruim 7.300 kilo rundvlees nog 365 kilo aanwezig. Het verwerkte vlees is terechtgekomen op 19 bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.

De terughaalactie vloeit voort uit de ontdekking van miltvuur op een bedrijf in Slowakije. De besmetting is op 27 september vastgesteld, maar pas op 8 oktober in Nederland bekend geworden via een melding van de Poolse autoriteiten. Polen is betrokken omdat Slowaakse runderen afkomstig van het besmette bedrijf op een Poolse slachterij zijn verwerkt. Karkassen van de slachterij zijn in Nederland verwerkt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het grote voordeel van de EU en het vrije verkeer van goederen, na weken en consumptie van het over grote deel van het verdachte vlees is het pas bekend dat het vlees verdacht is en misschien besmet met een zeer ernstige ziekte kiem. Het nog resterende deeltje (5 %) moet direct uit de handel worden genomen. Welk en flauwe kul, als het vlees besmet was, dan waren er ookal ziekte gevallen bekend.

 • Elevage

  Dus................ gewoon vlees uit eigen land!!! Hoe moeilijk kan het zijn, of wordt het de Nederlandse vleesproducenten niet gegund een boterham te verdienen??

 • amac47

  Nee hier hebben ze het druk met zwarte piet

 • koestal

  weer gedonder met vlees !

 • ohzo

  Ik snap er niets van. Dit slowaakse bedrijf is al meer dan 2 weken dicht. En nu pas wordt er gereageerd.

 • LUCTOR

  Het vrije handelsverkeer is een wassen neus hier in NL dient men een bedrijfsbehandelplan te hebben aangesloten te zijn bij een controlerende instantie voordat de beesten op de slachterij zijn dient de gezondheidsstatistieken van de beesten bekend te zijn of er een bovengemiddeld uitval percentage is etc etc .Op zich is dit een goed gegeven zei het dat het vrije handels verkeer hier van alles binnen de deur kan drukken.Beesten uit Slowakije levend exporteren naar Polen en dan de karkassen naar NL.

 • trijnie

  Wat moeten we ook met dat vlees maar ook zuivel en eieren van elders.
  Ik baal ervan, met alles wat je koopt in de super moet je opletten wat je koopt. Ik begrijp dat niet. Met melk ook, altijd loop je te zoeken naar het juiste pak.

 • Ferm

  En wij maar duurzaam bezig zijn en dit vlees wordt heel Europa door vervoerd. Alsof we zelf geen rundvlees hebben. Handel gaat voor alles.

 • boerbarg

  niet te begrijpen

 • johanvm

  triest dat er rundvlees geimporteerd wordt
  hier is al een overschot

 • a.t.herwijnen

  Laat de consument nu ook eens weten dat er grote risico's zitten aan buitenlands vlees. Deze laten ze nl onwetend. Wordt ons binnenlands product beter gewaardeerd als men de risico's kent.

 • putten

  op alle nederlandse produkten een levensgrote nederlandse vlag.

 • trijnie

  Putten, ik ben voor.

 • W Geverink

  Nederland produceerd genoeg rundvlees als je alles telt maar als het van een afgemolken Holstein af komt dan geef mijn portie maar aan hector.

 • juur

  We halen de kalveren uit heel Europa dit miltvuur kunnen we hier mee ook in Nederland binnen halen. Met dat gesleep kun je mooi ziektes verspreiden.

 • Burnetti

  Putten, ook voor

 • koestal

  In Nederland meende men altijd,als iets van ver komt is het goed . Daar kom je meestal te laat achter !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.