AlgemeenNieuws

Slowaaks miltvuur: vlees in Nederland geblokkeerd

Den Haag – In verband met een uitbraak van miltvuur (antrax) in Slowakije heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een partij rundvlees van een Nederlandse uitsnijderij laten blokkeren. Miltvuur is een voor mensen gevaarlijke ziekte.

Het gaat om karkassen afkomstig van een slachterij in Polen. De NVWA acht het risico zeer klein dat de partij besmettelijk was, maar neemt uit voorzorg toch maatregelen. De terughaalactie is donderdag ingezet.

Op het Nederlandse bedrijf was van de ruim 7.300 kilo rundvlees nog 365 kilo aanwezig. Het verwerkte vlees is terechtgekomen op 19 bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.

De terughaalactie vloeit voort uit de ontdekking van miltvuur op een bedrijf in Slowakije. De besmetting is op 27 september vastgesteld, maar pas op 8 oktober in Nederland bekend geworden via een melding van de Poolse autoriteiten. Polen is betrokken omdat Slowaakse runderen afkomstig van het besmette bedrijf op een Poolse slachterij zijn verwerkt. Karkassen van de slachterij zijn in Nederland verwerkt.

Beheer
WP Admin