Home

Nieuws 924 x bekeken 3 reacties

Schouw verleden tijd bij waterschap Groot Salland

Zwolle - Waterschap Groot Salland stopt met het uitvoeren van de schouw op de watergangen. Het waterschap bespaart hiermee jaarlijks naar eigen zeggen zo'n €50.000. Het waterschap durft deze stap te zetten omdat klachten uitblijven wanneer de schouw niet wordt uitgevoerd.

Dat was het geval in 2010 en ook in 2013, toen geen herschouw plaatsvond, waren er geen klachten. Het waterschap kan deze beslissing nemen, omdat op grond van landelijke of provinciale wetgeving het waterschap niet verplicht tot het voeren van schouw over de watergangen.

Het waterschap Groot Salland heeft de verantwoordelijkheid over 4.000 kilometer aan watergangen (sloten, weteringen en kanalen). Hiervan onderhoudt het zelf 2.100 kilometer. De overige 1.900 kilometer is in particulier bezit en moeten de eigenaren zelf onderhouden.

Volgens Groot Salland heeft het afschaffen van de schouw het voordeel dat aanliggende grondeigenaren van een watergang zelf kunnen bepalen wanneer het onderhoud aan de watergang wordt uitgevoerd, als dit tenminste conform de flora- en faunawet gebeurd. Volgens het waterschap wordt uitvoeren van een schouw vanaf nu een 'kanbepaling', wat inhoudt dat het geen verplichting meer is van het waterschap, maar wel een bevoegdheid blijft.
Groot Salland realiseert zich dat het voor sommige aanliggende grondeigenaren vervelend kan zijn dat er geen schouw meer plaatsvindt. Bijvoorbeeld omdat zij nu zelf de andere aanliggende eigena(a)r(en) moeten aanspreken op het - onvoldoende - onderhoud. Als een en ander toch tot hydrologische problemen leidt, kan men alsnog contact opnemen, stelt het waterschap.

Laatste reacties

 • ed12345

  aangezien schouw maken nou niet iets is waar je op een famillie feestje vrijwilligers voor aangeboden kijgt denk ik dat er nog al wat vergeten gaat worden

 • HJ O R

  Ze kunnen ook moeilijk anders, zelf vergeten ze het onderhoud ook.
  Bij ons is de hoofdwatergang, (schouwpad ) al 1 keer gemaaid.
  Het onkruid tiert welig en is plaatselijk meer dan een meter hoog.
  Dit is geen beheer maar gewoon verwaarlozing, en dan kun je toch moeilijk een ander op het matje roepen.
  De aanliggende boeren moeten maar zien hoe ze de rommel de baas blijven, controleren op chemische bestrijding kunnen ze overigens wel, maar ja, dat levert geld op.
  De boetes bij een overtreding zijn niet mis.

 • Broer

  Ook in Friesland speelt men met deze gedachte, het lijkt mij een verkeerde bezuiniging.

Of registreer je om te kunnen reageren.