Home

Nieuws 1387 x bekeken 4 reacties

SP pleit voor extra geld voor steun aan stoppende boeren

Den Haag – SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat ministerie van Economische Zaken € 360.000 uittrekt voor financiering van de stichting Zorg om Boer en tuinder (ZOB).

Deze stichting, die hoofdzakelijk op vrijwilligers draait, ondersteunt boeren en tuinders die al dan niet noodgedwongen stoppen met hun agrarisch bedrijf. Van Gerven stelt voor om op de begroting van 2015 € 360.000 beschikbaar te stellen om de stichting drie jaar van te financieren.

"Gemiddeld stoppen zeven boeren per dag en het ziet er niet naar uit dat het tempo hiervan naar beneden gaat. Veel agrariërs komen hierbij psychisch en praktisch in de problemen. ZOB biedt onder andere een telefonische hulpdienst en keukentafelgesprekken ter ondersteuning", legt Van Gerven uit. De reiskostenvergoedingen voor vrijwilligers en andere organisatiekosten werden in het verleden gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken. Van Gerven wil graag dat de subsidie hervat wordt, zodat ZOB zijn werkzaamheden niet hoeft te staken.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wanneer houdt dat eens een keer op met dat geknuffel? Onze regering weet niet waar ze het geld vandaan moet halen en denkt alleen aan lastenverzwaring. Ik zou zeggen houd eerst maar eens op met al die subsidies. Leidt allemaal tot niks en komt in verkeerde zakken terecht.

 • agratax2

  Niets ten nedele van de ZOB. Maar dat een deel van de stoppende boeren in de psychische problemen komt heeft een oorzaak die we weg zouden moeten nemen, nu is de ZOB bezig deze problemen op te lossen. Mijn ervaring is dat we verwachten dat een boer door gaat tot de buitenwacht de deur dicht trekt. Dan heeft de boer al veel te lang op zijn tandvlees gelopen om te redden wat er te redden is. Tevens zien we in Nederland bankroet gaan als negatief. Waarom zijn wij niet bij machte om dit proces te accepteren als een onderdeel van ondernemen en als leerproces. Waarom wenst de landbouw niet te accepteren dat een bedrijf stoppen voor het te laat is een onderdeel van het ondernemen is.

 • Ferm

  @agratax1, als je zegt:'waarom wenst de landbouw niet te accepteren dat een bedrijf stoppen voor het te laat is een onderdeel van het ondernemen is', komt volgens mij door het feit dat het voor en boer vaak veel meer is dan alleen zijn bedrijf/onderneming.

 • LUCTOR

  Een stoppende boer of een niet stoppende boer met psychische problemen is ziek en kan daarom bij zijn zorgverzekeraar terecht voor de praktische problemen is er een UWV of een gemeente.
  Zou een stoppende boer een werknemer jaren in dienst hebben gehad die gezien de arbeidsmarkt en zijn leeftijd weinig kans meer op de arbeids markt heeft verdwijnt deze in de kaarten bak van het UWV en wordt maandelijks zoniet wekelijks gepust om zijn praktische probleem zelf op te lossen niks geen gesubsidieerde vrijwilligers organisatie verbaas me er dan ook over dat dit uit de hoek van de SP komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.