Home

Nieuws 1300 x bekeken

Productie biodiesel hoger dan vraag

Den Haag – De komende jaren zal de productie van biodiesel in Europa hoger liggen dan de vraag. Daarom zal de prijs dalen. Dat schrijven het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Nationale Energieverkenning.

De rapporteurs benadrukken dat prijzen van bio-energie, zoals biodiesel en bio-ethanol, hoogst beweeglijk en onzeker zijn. Het is volgens de onderzoekers onduidelijk in welke mate biomassastromen voor energie gebruikt zullen worden, maar door de discussie over de inzet van voedselgewassen voor verbrandingsmotoren lijkt de ontwikkeling eerder afgeremd dan versneld.
De onderzoekers stellen vast dat prijzen voor de huidige biobrandstoffen circa 20 procent hoger liggen dan die van fossiele brandstoffen. Omdat maar beperkt wordt bijgemengd en een groot deel van de prijs aan de pomp wordt bepaald door belastingen, heeft de bijmenging nauwelijks invloed op de brandstofprijs. In de ramingen gaan ECN en PBL uit van een daling van de maisprijs per eenheid opgewekte energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.