Home

Nieuws 16237 x bekeken 6 reacties

Prijs grasland schiet omhoog

Apeldoorn – Grasland is in een maand tijd fors duurder geworden. Volgens cijfers van het Kadaster was de waarde van grasland vorige maand ruim €50.000 per hectare.

Een maand daarvoor was dat ruim €44.000 per hectare. Van crisis op de grondmarkt is geen sprake. Sinds 2010 neemt het aantal transacties alleen maar toe.

Een hectare bouwland daalde in waarde. In augustus dit jaar lag de gemiddelde prijs van deze grond op bijna 58.000 per hectare. In september daalde de prijs van het akkerland naar bijna €56.000 per hectare. Landelijk kwam de gemiddelde grondprijs in september uit op bijna €54.000 per hectare. Een maand daarvoor lag de gemiddelde prijs ruim €600 per hectare hoger.

Sinds 2010 neemt het aantal transacties van bouw- en grasland toe. Dit blijkt uit cijfers die Boerderij opvroeg bij het Kadaster. Vanaf 2000 klapte de grondhandel in. In 2000 noteerde het Kadaster in de eerste negen maanden van het jaar ruim 4.600 transacties van landbouwgrond. In 2004 was dat in dezelfde periode gedaald naar minder dan 3.000. Na de MKZ-crisis in 2001 ging het bergafwaarts met de grondhandel en -prijzen. Vanaf 2005 nam de handel weer fors toe, evenals de grondprijs. Na 2007 daalde het aantal transacties weer fors. In 2010 ging het om nog geen 2.900 transacties. Na de dip in dat jaar ging het weer bergopwaarts. In de eerste negen maanden van dit jaar lagen al bijna 3.900 transacties bij het Kadaster. De meeste transacties komen traditioneel binnen in de maand december. Verwachting is dat dit jaar ruim 6.000 transacties worden gedaan met uitsluitend landbouwgrond.

Klik hier voor grondprijzen bij u in de buurt.

Laatste reacties

 • groot7731

  Ik begrijp het verschil tussen gras- en bouwland niet. Koop je een perceel waar altijd mais op heeft gestaan mag je er toch wel grasland van maken.

 • kjjensma

  akkerbouwland is over het algemeen van betere kwaliteit dan grasland, daarom is het ook duurder, natuurlijk mag je daar grasland van maken, het kost alleen meer

 • martijn.ter.horst1

  @groot7731: Natuurlijk mag dat. Het gaat erom hoe in de akte het perceel wordt omschreven. Wordt bij de notaris beschreven dat het gaat om bouwland dan wordt dit ook zo doorgegeven aan het Kadaster.
  Het Kadaster hanteert drie categorieën voor de publicatie van grondprijzen, namelijk grasland, bouwland en 'alle grondtypen'. In deze laatste categorie zitten alle transacties van grasland, bouwland en koopovereenkomsten van landbouwgrond waarbij het onduidelijk is of het gaat om gras- of bouwland.

 • Venstra

  @groot
  Denk dat na +-2016 vergroeningseis akkerland duurder word, een akkerbouwer kan niets met 'blijvend grasland'.
  En de goedkoopste grond is laag veenland, erg nat land, en daar word meestal gras verbouwt.

 • Winnetou

  Op bouwland kun je inderdaad grassen, maar op grasland kun je meestal niet zomaar bouwen. Denk dan met name aan de aardappelteelt waar schurft een gevreesde tegenstander is. Ook de waterstand speelt een grote rol om te kunnen bouwen. Een te hoog waterpeil is funest voor de meeste gewassen.

 • Geachte dames/heren,

  Bedankt voor uw terugmelding.

  Met vrienedlijke groet,

  Peter Sons.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.