Home

Nieuws 14 reacties

Poolse minister noemt boeren sukkels

Warschau - In Polen wordt het ontslag geëist van minister van landbouw Marek Sawicki.

Naar verwachting geeft de hele oppositie aan een motie van wantrouwen tegen Sawicki te steunen, die één dezer dagen wordt ingediend.

De minister ligt door de Russische embargo flink onder vuur en moest vorige week door het stof na een ongelukkige uitspraak. Sawicki – nota bene een prominent lid van de Poolse Boerenpartij PSL- noemde Poolse boeren 'frajerzy', sukkels, omdat zij appels voor 3 eurocent per kilogram verkopen.

"Zij zijn sukkels. We hebben medio augustus de boeren een uitweg geboden. Ze kunnen hun appels ook voor 7 eurocent kwijt," aldus Sawicki op de Poolse website mPolska24.pl. "Ik heb respect voor zakenmensen, niet voor sukkels."

De Poolse premier Ewa Kopacz vroeg Sawicki om zich te verontschuldigen voor zijn woordkeuze, hetgeen de minister heeft gedaan.

Sawicki acht het zelf 'niet nodig' om zijn ontslag in te dienen. Vorige maand steunde Sawicki nog de Poolse boeren. "Zij hebben niks verkeerd gedaan", zei de minister tegen Boerderij. Hij noemde de Europese compensatieregeling 'lachwekkend'.

Sawicki is sinds maart 2014 minister van landbouw. Tussen 2007 en 2012 vervulde hij de functie eveneens, al moest hij aftreden na een vermeend corruptieschandaal.

Geert Jan Hahn

Laatste reacties

 • info36

  Hij heeft nog gelijk ook. Een echte ondernemer gooit zijn spullen niet te grabbel.

 • bert bert

  Deze minister krijgt nog ooit een standbeeld ;maar de sukkels moeten hem nu door het slijk dragen .en als de sukkels zien later dat ze verkeerd waren ja dan was het wel ne slimme Hier zijn boeren ook sukkels en verkopen ook hun aardappelen en groenten ver onder de kostprijs ;maar deze worden dan nog een proficiat toegezegd door onze ministers Laat de sukkels maar verder onder kostprijs produceren voor de afnemers want een boer is geen ondernemer

 • Fredrika

  bert bert, ik ben nu toch benieuwd geworden naar uw beroep. Raad ik het goed dat u ondernemer of voorlichter bent?

 • koeien10

  boeren hebben vlees voor de ramen en zelf de botten op het bord

 • Sproetje

  @koeien 10
  Schitterende uitspraak.
  Raakt de kern!!

 • Jan van het Zand

  De aardappelen worden niet onder de prijs verkocht. Bijna elke aardappelteler heeft een contract. En in het contract staat een te leveren hoeveelheid met daarbij een prijs. De rest moet of mag hij leveren tegen de geldende marktprijs. Tja, die marktprijs is inderdaad laag momenteel, maar gemiddeld ontvangt ie voor zijn aardappelen meer dan de huidige marktprijs.
  Het is niet leuk om de 'over' aardappelen te moeten leveren tegen deze marktprijs. Maar biggen leveren tegen € 20 is ook niet lollig, of varkens leveren voor € 1.30 per kg geslacht..... of eieren onder de kostprijs...... of dierlijke mest afvoeren terwijl er waarde in zit en toch bijbetalen......
  Meestal is het tijdelijk, die lage prijzen. Rest ons te hopen op betere prijzen...

 • maatje 1904

  de opbrengst van de overkilos is de winst. dus niks.

 • Paalder

  Bert kent markt werking niet, uitspraak zegt genoeg over zijn kennis

 • ed12345

  Het is zoals zo vaak, het paard in de kont kijken heet dat .Dat doet Marek Sawicky nu ook. Als minister niet erg aardig om zulke uitspraken te doen,voor hem was het MISSCHIEN te voorzien maar voor de gewone fruitteler meestal erg moeilijk om de toekomst juist in te schatten.Als de russische embargo om welke reden dan ook was opgeheven hadden ze het verkeerd gedaan om voor 7cent te verkopen

 • g.g

  het probleem bij boeren is dat ze een product niet lang kunnen vasthouiden omdat het aan bederf onderhevig is of dat opslaan (te ) veel geld kost.
  als het product optimaal is moet het op dat moment verkocht worden, helaas.

 • ed12345

  GG ik ben opgegoeid op een fruitbedrijf .Je kunt zeker appels vrij lang bewaren mits de je een goede bewaarplaats hebt.Direct van de boom verkopen gaat wel maar dan zijn de vermarktmogelijkheden wel zeer beperkt ,voor zover ik weet hebben de meeste fruitelers een behoorlijke bewaar capaciteit

 • varkenshouder1

  Haha, hij heeft helemaal gelijk. Wij zijn inderdaad zo`n sukkels dat wij producten onder de kostprijs weg blijven geven. Welk ander type bedrijf blijft overeind door onder de kostprijs te leveren.???

 • ed12345

  Varkenshouder hier is het gezegde
  Farming is the only bussines where you buy retail and sell wholesale

 • John*

  landbouwproducten worden gewoon minder waard of kosten veel geld om te bewaren als je ze lang laat staan.. waar je vroeger een auto zo uit de showroom meenam moet je nu ook 2 maanden wachten na de K.O.O.P.. voor dat je je auto op kan bij de dealer. dat is ook niet voor niets
  wanneer zijn we met de landbouw zover??

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.