Home

Nieuws 1967 x bekeken 7 reacties

PAS biedt voldoende ontwikkelruimte

Den Haag - Op basis van de huidige berekeningen met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kan op een verantwoorde manier worden voldaan aan de verwachte behoefte aan ontwikkelruimte.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) geconstateerd in een bestuurlijk overleg met gedeputeerden en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor sommige gebieden blijkt uit berekeningen dat de daling van stikstofuitstoot nog niet is gegarandeerd. "In het licht van de wettelijke doelstelling van het programma en de kwaliteit van natuur is dit onwenselijk", aldus Dijksma, die heeft afgesproken dat hiervoor op gebiedsniveau naar een oplossing wordt gezocht. Aanvullende brongerichte maatregelen zijn hierbij niet uit te sluiten.

Het Programma Aanpak Stikstof en de gebiedsanalyses met daarin de maatregelen per gebied zijn in concept vrijwel gereed. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de gebiedsanalyses wordt een finale toets gedaan om de juridische houdbaarheid bij toestemmingsverleningen. Bij deze toets wordt gekeken of de eerder geformuleerde juridische aandachtspunten goed zijn doorgevoerd en voldoende basis bieden voor de juridische houdbaarheid van de vergunningen.
Tweede Kamerleden leggen zich nog niet neer bij de keuzes die voor Engbertsdijkvenen en het Wierdense Veld zijn gemaakt. Maar Dijksma is er stellig in. "We hebben iedereen gesproken en het is nu tijd om knopen door te hakken. Dat doen we dan ook, want er moet duidelijkheid komen in het gebied", vindt Dijksma.

Laatste reacties

 • koestal

  Zeer vage uitspraak van Dijksma,zij kan hier alle kanten mee op,behalve de goede kant ! Zij wil gewoon geen uitbreiding van de veehouderij en kan hiermee de boel op slot houden.

 • anton1937

  Dijksma kan slechts in algemene zin spreken over PAS. Een individuele boer heeft niets aan zulke uitspraken. Uiteindelijk zijn alle boeren de dupe van dit onzinnige beleid,die nabij de natuurgebieden hun bedrijf uit moeten oefenen. Dikke schade vergoedingen is de oplossing voor boeren die nabij natuurgebieden wonen. VVD doe iets hieraan,inplaats van koehandel drijven met de PvdA.

 • koestal

  Met dit kabinet wordt de landbouw opgeofferd aan de natuur,waarom moet je nog VVD stemmen ,als ze Dijksma haar gang laten gaan ????

 • minasblunders1

  Met het CDA was het niet veel anders, Koestal. Het is een beleid dat jaren geleden is ingezet met instemming van ALLE politieke partijen.

 • bramegberts1

  Staatsecretaris Dijksma mag dan stellig zijn; de boeren om het Wierdense veld zijn dat ook en wel in die mate dat ze de PAS juridisch wel eens willen toetsen !!! Zij ziften al meer dan 10 jaar op slot ( 10 jaar lang niets dus)en krijgen er volgens de huidige rekenregels er maar 4 % ruimte bij.
  Daarentegen zijn er in die 10 jaar verscheidene uitbreidingen in den lande geweest die niet aan de NB criteria voldoen die nu eerst witgewassen moeten worden. Rechtsongelijkheid ten top.

 • minasblunders1

  Rechtsongelijkheid bestaat niet in dit land, Bramegberts. Bij de RvS noemen ze zoiets gewoon 'pech'.

 • bramegberts1

  We hebben ook nog een Europese rechter minasblunders1 !!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.