Home

Nieuws

Onderzoek marktverstoring ethanolmarkt

Brussel – Officials van de Europese Commissie hebben onaangekondigd uit zorg over prijsafspraken inspecties uitgevoerd bij bedrijven die bio-ethanol produceren, distribueren en verhandelen. De invallen vonden plaats in twee landen, aldus de Commissie, die niet communiceert om welke landen het gaat. In Nederland zegt het Rotterdamse Argos alvast niet bezocht te zijn.

De inspecties volgen eerdere inspecties op, aldus de Commissie. In mei 2013 vielen officials binnen bij energiemaatschappijen Argos, Shell, BP en Statoil Abengoa en een informatiekanaal voor de branche, Platts. De Commissie zegt bezorgd te zijn dat prijsbenchmarks zijn verstoord door 'anti-competitief gedrag', waaronder mogelijk prijsafspraken.
Prijsbenchmarks vormen de maatstaf voor fysieke handel in ethanol, maar ook voor termijnmarktcontracten in Europa en wereldwijd. Het belang van de benchmarks en het feit dat er geen toezicht op gehouden wordt, maakt de markt kwetsbaar voor fraude, aldus de Commissie. De Commissie benadrukt dat de bedrijven nog niet schuldig zijn bevonden.
Zelfs kleine verstoringen kunnen volgens de Commissie grote impact hebben op prijzen en dus in potentie het belang van de consument schaden. De vorige serie invallen heeft geen zichtbaar resultaat opgeleverd. Vorig jaar stuurde de Commissie ook een serie vragenlijsten naar grote deelnemers aan de ethanolmarkt, zoals Glencore Xstrata en Vitol Group.
De Europese ethanolmarkt is veel kleiner dan de Amerikaanse. Bio-ethanol in de VS wordt doorgaans gemaakt van mais, terwijl in Europa tarwe en mais de basis vormen, maar ook veel ethanol op basis van suikerriet wordt geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.