Home

Nieuws

Nevedi zwakt doel duurzame soja af

Rijswijk - Het gaat niet lukken om volgend jaar alleen nog gecertificeerd duurzame soja te gebruiken voor Nederlands veevoer. Dat meldt Nevedi, de brancheorganisatie van Nederlandse diervoerproducenten.

Het doel was dat alle 1,8 miljoen ton geïmporteerde soja RTRS-waardig zou zijn, volgens de afspraken van de internationale Round Tabel on Responsible Soy.

In een convenant dat Nevedi volgende week aan de leden voorlegt, is sprake van een tweesporenbeleid bij de omschakeling naar verantwoorde soja. Vlees, zuivel en eieren voor de Nederlandse markt worden wél geproduceerd met gecertificeerde soja. Het gaat om 0,6 miljoen ton per jaar. De Nederlandse afnemers vragen hierom. Nederland staat bekend als koploper in het gebruik van duurzame soja.

Voer bestemd voor vee dat voor exportdoeleinden wordt gehouden, krijgt dat duurzaamheidsniveau nog niet. De hoeveelheid hiervan is met 1,2 miljoen ton twee keer zo groot. Wel voldoet deze soja aan een aantal basisvoorwaarden op het gebied van duurzaamheid. Via de Europese brancheorganisatie Fefac worden de eisen hiervoor vastgesteld. De productstromen zijn fysiek niet van elkaar gescheiden.

Nevedi-directeur Henk Flipsen benadrukt dat de Nederlandse veevoerindustrie er wel klaar voor is om duurzame soja te gebruiken, en dat ook graag wil doen. Maar in het buitenland is nog onvoldoende bereidheid om hiervoor een meerprijs te betalen. "We kunnen het de markt niet opdringen", aldus Flipsen. "De vraag moet uit de markt komen." De meerprijs is onder meer een gevolg van het feit dat de verantwoorde soja in feite een nichemarkt is. Minder dan 1 procent van de wereld-sojaproductie is RTRS-waardig, aldus Nevedi.

Of registreer je om te kunnen reageren.