Home

Nieuws 2604 x bekeken 5 reacties

Bunge: boeren houden graan en soja vast

White Plains – Bunge verwacht dat boeren in met name de VS en Zuid-Amerika hun graan en soja tot in 2015 maar mondjesmaat blijven aanbieden. Hierdoor is voor de internationale handel en verwerking minder volume beschikbaar. Het Amerikaanse agriconcern zag het afgelopen kwartaal de omzet en winst dan ook afnemen.

De omzet daalde 7 procent ten opzichte van vorig jaar tot $13,9 miljard (€10,9 miljard). De winst voor rente en belastingen daalde 15 procent tot omgerekend €252 miljoen. De terughoudendheid van Amerikaanse boeren is een tegenvaller voor handelsbedrijven als Bunge, ADM en Cargill omdat in de VS juist een recordoogst wordt verwacht.
Het probleem speelt niet alleen in de VS. In Brazilië is volgens Bunge circa 10 procent van de nieuwe soja-oogst verkocht, tegen normaliter 30 procent. In Argentinië houden boeren soja vast als instrument tegen inflatie, tot ergernis van de Argentijnse regering die door het 'hamsteren' van soja exportheffingen misloopt.
Boeren kunnen volgens Bunge-topman Soren Schroder gewassen vasthouden omdat ze de laatste jaren hun opslagcapaciteit hebben uitgebreid en vanwege relatief hoge prijzen financiële reserves hebben opgebouwd.
Bunge kijkt ondertussen voor overnames naar graanverwerkers en verwerkers van plantaardige oliën. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat New York wil haar voedingsmiddelen- en ingrediëntenbusiness uitbreiden. Daarbij zijn de ogen gericht op Noord- en Zuid-Amerika. Plantaardige oliën zijn volgens Bunge extra aantrekkelijk door de aanhoudend toenemende vraag in Azië.
De onderneming denkt geen miljarden uit te geven maar kan wel enkele honderden miljoenen dollars besteden. Eerder kocht concurrent ADM verschillende ingrediëntenbedrijven, zoals Wild Flavors in Duitsland en Specialty Commodities.

Laatste reacties

 • Schaapje

  Boeren houden soja en graan in opslag. Och wat zielig nu voor de grote hongerende wolven die nu hun eigen winst zien dalen. Let wel waarom zouden boeren dit nu niet doen om later ook zelf wat extra te cashen. Per slot werken boeren harder voor elke cent wat die speculanten niet doen.

 • berlies

  Zo kunnen boeren de balans vraag-aanbod in eigen hand houden.

 • farmerbn

  En boerderij met mede mediabedrijven hadden nog wel zo hun best gedaan om de prijzen te laten dalen door te stellen dat er zo veel aanbod was. Excuusses aanbieden is nog wel het minste dat boerderij kan doen.

 • derijkecp1

  moesten wij ook doen , maar ja de meeste boeren hier geven liever hun graan in handen van een poolcommissie die meer belang hebben in goedkoop veevoer.

 • ed12345

  Het vasthouden van granen om de inflatie tegen te gaan in argentinie is niet nieuw de inflatie is naar ik hoor zeggen van canadezen die daar geboerd hebben, daar soms zo hoog dat de enige manier om boer te blijven is verkopen op het moment als je iets anders b.v. zaaizaad of kunstmest nodig hebt anders door de inflatie kunnen de prijzen erg snel zo hard stijgen dat in plaats van overhoud dik te kort komt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.