Home

Nieuws 741 x bekeken 2 reacties

Rabobank: zonnestroom grootste groeier

Utrecht - Zonne-energie is de snelst groeiende vorm van duurzame energie. Ook het aandeel windenergie op land en geothermie neemt toe.

Biogasproductie stagneert sinds 2010 door een oplopende kostprijs. Dat blijkt uit de Thema-update Duurzame Energie die de Rabobank donderdag bekend maakte.

Duurzame energie is een sterke groeimarkt, blijkt uit cijfers van Rabobank Nederland. De bank - naar eigen zeggen de grootste financier van duurzame energievormen in Nederland - heeft een groeiverwachting opgesteld tot 2020. De overheid heeft de ambitie om te groeien van nu 5 procent duurzame energie naar 14 procent in 2020.

Hieruit blijkt dat zonne-energie verreweg de meest populaire en zekere vorm is van duurzame energieopwekking. Het aandeel zonnestroom zal ook na 2020 blijven groeien. De kostprijs van zonnepanelen zal niet sterk meer dalen. De grootste kostprijsdaling heeft al plaats gevonden in de afgelopen drie jaar naar 35 euro per gigajoule (GJ) momenteel. Rabobank verwacht dat de kostprijs van zonnepanelen nog kan zakken met 5 euro per GJ in 2020.

In 2020 zal windenergie het hardst gegroeid zijn, maar het marktaandeel windenergie groeit niet ten opzichte van andere duurzame energiebronnen. Vergunningverlening ziet de Rabobank als grootste bedreiging voor de ontwikkeling van windenergie in Nederland. Wind op land heeft het voordeel een lage kostprijs te hebben ten opzichte van andere duurzame energievormen. De kostprijs van wind op land beraamt de Rabobank op circa 28 euro per GJ en zal dalen naar bijna 20 euro per GJ in 2020.

De biogasproductie groeit niet meer sinds 2010. De kostprijs blijft oplopen door hogere grondstofprijzen. In 2013 was de kostprijs bijna 20 cent per kwh, dat is circa vijf cent meer in vergelijking met 2009. Het gebruik van laagwaardige reststromen neemt toe in de biogasbranche.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    hoe duurzaam zijn de zonnepanelen als ze versleten zijn, sommige zeggen dat ze nog erger zijn als de asbest golfplaten

  • alco1

    Daarom heb ik er vooreerst nog van afgezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.