AlgemeenNieuws

Noodtoestand wegens droogte Californië

Sacramento – Gouverneur Jerry Brown heeft vrijdag wegens de jarenlange droogte de noodtoestand voor Californië uitgeroepen. Doordat het drie jaar lang weinig heeft geregend, zijn sommige waterreservoirs bijna uitgeput en is de waterstand van rivieren op een kritiek niveau beland.

De noodtoestand maakt het de regering van de Amerikaanse staat met de meeste inwoners mogelijk water te onttrekken aan onder meer viskwekerijen ten gunste van boerderijen. Ook kunnen burgers worden gedwongen minder water te gebruiken. Als de droogte aanhoudt, kan de regering in sommige gebieden het water op rantsoen stellen.

De droogte is een bedreiging voor de agrarische sector, die een waarde van 44,7 biljard dollar (ruim 33 miljard euro) heeft en verantwoordelijk is voor bijna de helft van al het fruit, groente en noten die in de Verenigde Staten worden geproduceerd. De inwoners van de staat en bedrijven kunnen hogere kosten voor de watervoorziening en de energie tegemoetzien. De Californische economie is de op negen na grootste in de wereld.

2006 was het laatste jaar dat de staat geheel aan de vraag naar water kon voldoen. Vorig jaar kon de staat slechts 35 procent van het verlangde water leveren. In 2012 was dat 65 procent en in 2011 80 procent.

Beheer
WP Admin