Home

Nieuws 3681 x bekeken 14 reacties

Nederland pakt met Duitsland mestfraude aan

Den Haag - Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk mestfraude aanpakken. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft afspraken gemaakt met Duitsland om mestfraude in te perken en de illegale handel in antibiotica en hormonen in de veehouderij tegen te gaan. Dat is het resultaat van een ontmoeting in Berlijn met de twee voor Nederland belangrijkste exportregios's Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Dijksma: "Duitsland en Nederland hebben een belangrijke exportrelatie, vooral op het gebied van landbouw. Dit wordt onderstreept door de nu afgesproken verregaande samenwerking om grensoverschrijdende problemen als mestfraude en de illegale antibioticahandel aan te pakken."

Duitse akkerbouwers ontvangen graag Nederlandse mest omdat daarvan de mineralensamenstelling bekend is. In Nederland is het verplicht dat te melden. Alleen is nu onduidelijk wat er met de mesttransporten gebeurt zodra deze de grens over rijden. De Nederlandse overheid zal binnenkort de Tweede Kamer informeren over een uitgebreide handhavingsaanpak om mestfraude tegen te gaan.

Het is noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de meststromen, aldus het ministerie, reden waarom verplichte GPS-systemen onderdeel van deze aanpak zal zijn. In Duitsland is de handhavingscapaciteit om mestfraudeurs op te sporen kleiner en het land kent  geen centrale gegevensregistratie. Experts van beide landen streven ernaar om in het najaar van 2014 transportgegevens en de juridische afwikkeling op elkaar te laten aansluiten.
Daarnaast heeft Dijksma de Nederlandse aanpak om antibioticagebruik in de veehouderij te reduceren gedeeld met de Duitse deelstaat-ministers van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Duitse en Nederlandse specialisten gaan samenwerken om de illegale handel in antibiotica tegen te gaan.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Wim Esselink

  @brabantsduitserke #1.
  Lees uw reactie nog eens een paar keer opnieuw en denk eens na voor dat u zoiets opschrijft. Het is ontzettend jammer dat het kennelijk te moeilijk of onmogelijk is voor sommigen om op een normale en gepaste manier te reageren op artikelen. Dat iemand het niet eens is met bepaalde maatregelen of aankondigingen is geen enkele reden voor respectloze uitingen zonder enige inhoud en bovendien anoniem voor andere lezers.
  De reactie is inmiddels aangemerkt als ongepast en zal zo snel mogelijk worden verwijderd.
  Wim Esselink

 • Trot

  is dit niet een uiting van wantrouw en achter dog want elke regel leid tot overtreding

 • l coumans

  als transporteur van eigen vastemest ben ik niet bekend met de regelgeving vastemest mest export naar duitsland. heeft iemand voor mij een link??

 • reiziger

  De grooste mestfrauwdeur is den haag zelf op 85 % van alleen landbouwgrond wordt al jaren voldaan aan de nitraatrichtlijn en dan toch steeds weer de normen voor bemesting aan scherpen voor alleen gronden zeg dan gewoon dat je in nederland minder vee wilt dan ben je tenminsten geen leugenaar meer

 • nbv

  fraude op welke manier dan en met welk doel?
  de bestemming staat hier op papier en de afnemer betaald ervoor, gewoon even de rekening en de afleverbon naast elkaar leggen ipv een duur gps-systeem?

 • minasblunders1

  NVB, bij zwarte mest zit doorgaans geen bon......

 • alco1

  De mesthandel lijkt wel een beetje op de drugshandel. Daar mag het wel legaal verkocht worden in de coffeeshops en hoe het er binnen komt, daar zet de overheid de mens aan tot illegale praktijken. Zo is ook de bemestingsnorm zo laag voor extensieve bedrijven, dat boeren aangezet worden tot illegale praktijken om hun gewassen en dieren gezond te houden.

 • vigerti

  Net hetzelfde met belgiesche mest naar zeeland
  Hier vertrekken vrachten van 50 ton op grond, wettelijk mag maar 44ton, met een inhoud van 17 à 18 E N en 5 à 6 E P205 per ton
  Eens de belgiesche grens over wordt dat 4 E N en 2 E P205 per ton
  Als dat geen mestfraude is en hoofdzakelijk met nederlandse transporteurs
  Aanpakken die handel

 • kuiken007

  cumela zal wel zitten te smullen van extrra regels!!!!

 • H Zonderland

  Het zoveelste zalfje op die maar niet overgaande zweer. Kansloze aanpak.

 • eimania

  Altijd maar weer die negatieve berichten over de intensieve veehouderij vanuit Den Haag , en telkens blijkt het een storm in een glas water. Om moedeloos van te worden.

 • w v gemert

  Door het slechte/onwerkbaar systeem van de mestwetgeving opgelegd door Den Haag , maakt Den Haag zich schuldig aan uitlokking. De zaak moet bij de bron aangepakt worden (goede wetgeving ). Tot slot bij het vaststellen van de zo genaamde fraude wordt wel uitgegaan van talloze (verkeerde/onnauwkeurige aannames ) de foutmarge is volgens mij meer dan 20%. Dus enige terug houdendheid zou wel op zijn plaats zijn.

 • Barneveldsei

  Denhaag krijgt de nitraat richtlijn niet voor elkaar,daarom de beschuldiging naar de veehouderij. De riool is de boosdoener.
  Die is in heel Nederland zo lek als een zeef. Bij extreem veel regen wordt er nog meer fosfaat en nitraat op sloten en rivieren geloosd. Dit wordt verbloemd als je maar genoeg de vinger naar de akkerbouw en veehouderij wijst en die beschuldigd van milieu delicten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.