Home

Nieuws 2082 x bekeken 3 reacties

NVWA ziet geen volksgezondheidsprobleem bij Bakkersland

Den Haag - Naar aanleiding van het programma Zembla waarin aandacht besteed is aan brood van bakkersbedrijf Bakkersland dat in aanraking gekomen zou zijn met asbest voelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich geroepen met een reactie te komen.

De NVWA deelt mee dat ze in juli 2013 naar aanleiding van een melding van de milieudienst Haarlemmermeer over een incident bij een bakker contact heeft opgenomen met het bedrijf Bakkersland. Het bedrijf heeft aangegeven dat al het brood dat in de ovens gebakken was uit voorzorg was teruggehaald uit de distributiecentra. Omdat het hier ging om een voorzorgsmaatregel en omdat al het brood was teruggehaald was het bedrijf niet verplicht consumenten hierover te informeren, aldus de NVWA.
Omdat Bakkersland destijds al het brood heeft teruggehaald is het niet aannemelijk dat consumenten brood met asbest hebben gegeten, stelt de autoriteit. Volgens het Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA vormt het eten van brood met asbestdeeltjes niet of nauwelijks een risico voor de volksgezondheid. BuRO baseert zich onder andere op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO concludeert dat er weinig bewijs is dat inname van voedsel met asbestdeeltjes schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Dit in tegenstelling tot het inademen van asbestdeeltjes wat substantiële risico's oplevert voor de volksgezondheid.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Een goede en in mijn ogen eerlijke reactie, het lijkt erop dat Zembla structureel van een mug een olifant maakt of sensatie belust is. Misstanden aankaarten ja, niet de volledige waarheid verkondigen of willens en wetens informatie achter houden is alleen voor riool journalisten.

 • Barneveldsei

  Elke 3 maanden een monsters opsturen naar het lab moeten de kippen boeren ook.

 • Ishtar

  NVWA is als een blinde en een dove, die ziet namelijk niets, en hoort ook niets.
  En dus is er niets aan de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.