Home

Nieuws 4553 x bekeken 2 reacties

Meer belangstelling voor emigreren

Veeningen – Of het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw Internationaal er aan bijdraagt is onduidelijk, maar boeren tonen weer meer belangstelling voor emigreren.

Dit zegt Frits Bennink, directeur van Interfarms Emigratieservice. Makelaarskantoor Agriplaza bevestigt deze trend. Interfarms, een van de grootste emigratiebureaus in Nederland, organiseert deze week meerdere informatieavonden voor geïnteresseerden. Maandagavond was de eerste en deze is druk bezocht, laat Bennink weten. Andere jaren kwamen op zo'n avond gemiddeld veertig tot vijftig personen. Gisteren zat de zaal vol met bijna tachtig man. "Dat was voor ons ook een verrassing. De bezoekers bleven ook lang nazitten. Een teken dat ze echt geïnteresseerd zijn", vertelt Bennink.

Harde cijfers over aantal boerengezinnen dat een nieuw avontuur begint in het buitenland zijn er niet. Toen Interfarms in 1997 begon met de begeleiding van emigrerende boeren ging het om grofweg drie- tot vierhonderd boerengezinnen, schat Bennink in. "Vanaf begin 2000 nam dat fors af. Ik schat dat het nu gaat om zo'n zeventig tot tachtig gezinnen", aldus Bennink.

Makelaarskantoor Agriplaza, onder andere gespecialiseerd in emigratie, bevestigt dat de belangstelling voor emigreren toeneemt en schat eveneens dat jaarlijks rond de zeventig tot tachtig gezinnen vertrekken naar het buitenland. Volgens Olof Kroes, makelaar bij Agriplaza, spelen de huidige goede resultaten in de melkveehouderij en akkerbouw een rol. "Gebouwen en grond worden hier weer langzaam beter gewaardeerd. Maar je kunt wel willen emigreren. Je moet wel je bedrijf hier kunnen verkopen", waarschuwt Kroes. Voor courante bedrijven in Nederland liggen de prijzen op een hoog niveau. Dit is volgens Kroes ook een reden voor boeren om te gaan emigreren. Kroes: "Als je twee of drie opvolgers hebt, kun je in het buitenland goedkoper een bedrijf voor hen vinden van voldoende omvang, dan hier in Nederland."

Interfarms biedt informatie en geeft advies over landen, zoals Amerika, Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Portugal. De belangstelling voor Canada neemt af onder de Nederlandse boeren ervaart Bennink. Dit vanwege gestegen prijzen aldaar. In Nederland is de waarde van melkquotum drastisch gedaald, vanwege stopzetting van het quotumstelsel in 2015. In Canada is de prijs van het quotum altijd nog prijshoudend. De belangstelling om te gaan emigreren naar Duitsland en Frankrijk is volgens beide emigratiebureaus stabiel. Denemarken is daarentegen wel weer meer in trek, mede vanwege de gedaalde prijzen voor grond en bedrijven.

Interfarms heeft in 2013 ongeveer dezelfde hoeveelheid boeren geholpen aan een nieuw bedrijf over de grens dan in 2012. "Er is nu wel meer belangstelling, maar dit betekent niet dat er daadwerkelijk ook meer boeren gaan emigreren. Dat moet ik eerst nog zien", aldus Bennink.

Deze week organiseert Interfarms vier informatieavonden in het land. Bezoekers krijgen informatie over de verschillende landen en er worden films getoond van geëmigreerde Nederlandse boeren.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Vind je het raar dat de boeren hier weg willen,een overbevolkt land
  dat geen enkele binding meer heeft met de landbouw, vergeven door
  boer onvriendelijke actie groepen en laten we het over de politiek maar niet hebben,de hele linker kant + D66 zijn de boeren liever kwijt dan rijk
  en zullen het niet nalaten pesterige wetjes er door te drukken.

 • info36

  Gestoord zijn ze hier wel inderdaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.