Home

Nieuws 880 x bekeken 2 reacties

Kabinet vermindert gaswinning zeker 3 jaar

Den Haag - Het kabinet haalt in elk geval de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem. En tot 2018 komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders.

Bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, wordt de gaskraan voor 80 procent dichtgedraaid. Helemaal dicht kunnen de boorlocaties daar niet, want ook op de koudste dagen moet er voldoende gas zijn. In 2013 is bijna 54 miljard kuub gas gewonnen. In 2014 en 2015 mag er in Groningen hooguit 42,5 miljard kuub gas worden gewonnen en 40 miljard kuub in 2016. Daarna wordt opnieuw naar de gaswinning gekeken.

Het besluit om de gaswinning terug te schroeven heeft gevolgen voor de begroting, want in 2014 komt er daardoor 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een 1 miljard euro minder.

De kosten om de leefbaarheid in het gebied te vergroten en de Groningers ook meer economisch perspectief te bieden, worden bekostigd door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gaat om 144 miljoen euro per jaar. De provincie draagt bijna 58 miljoen euro bij. Ook de kosten die de NAM maakt, hebben effect op de rijksbegroting want die worden in mindering gebracht op de aardgasbaten van de overheid.

Een speciale commissie, Economic Board, bestaande uit ondernemers uit de regio gaat plannen maken om de economie in deze regio te verbeteren.

Laatste reacties

  • koestal

    en over 3 jaar gaan ze weer vrolijk verder

  • alco1

    Ik had liever dat ze gezegd hadden. 'We kunnen niet zonder de baten van het gas, maar zullen evt. schade voor 100% vergoeden'.
    Controle op hoeveelheid gas kan er toch niet gemaakt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.