Home

Nieuws

Ierland kiest voor gedeeltelijke gelijkschakeling

Dublin – Ierland kiest bij de invulling van het nieuwe EU-landbouwbeleid voor een gedeeltelijke gelijkschakeling in plaats van een volledig uniforme hectarepremie.

Volgens minister Simon Coveney van landbouw ontstaat daarmee een eerlijker en evenwichtiger systeem voor de Ierse boeren.

In dat Ierse systeem ontvangen alle boeren tegen 2019 minstens 60 procent van de gemiddelde nationale hectarepremie. Boeren die nu minder dan 90 procent van de 'eenheidswaarde' ontvangen, zien hun rechten toenemen met een derde van het verschil tussen de huidige waarde en het 90 procentniveau over de vijf jaar tot 2019. Boeren die nu meer dan 100 procent van de 'eenheidswaarde' ontvangen, zien hun rechten geleidelijk dalen. De hoogte van de daling hangt af van het bedrag dat nodig is om de andere collega's hun toenemende rechten te kunnen betalen. Verder kiest Ierland wat de vergroening betreft voor de drie standaardvoorwaarden van Brussel.

Dublin heeft tevens besloten voor de periode tot 2020 1,9 miljard uit te trekken voor cofinanciering van de plattelandsontwikkeling. Ierland ontvangt daarnaast uit Brussel 2,2 miljard voor dat doel. Al met al ontvangt de land- en tuinbouw in Ierland daarmee de komende zes jaar 12,5 miljard aan steun, berekent de minister. Het merendeel, 8,5 miljard, komt van de nieuwe directe rechten. De Ierse landbouw gaat daarmee volgens de bewindsman een periode tegemoet die "interessanter is dan we ooit hebben meegemaakt".

Lees hier meer informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.