Home

Nieuws

Frans paardenvlees ook naar Nederland

Den Haag – Een deel van het Franse paardenvlees van dieren waarvan met de paspoorten was gefraudeerd is ook bij Nederlandse afnemers terecht gekomen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken mede namens minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. De fraude werd in december 2013 in Frankrijk ontdekt.

Het gaat om 11 ton vlees dat via België aan vijf Nederlandse bedrijven is geleverd tussen januari en oktober 2013. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is na het bekend worden daarvan op 27 december een traceringsonderzoek gestart en heeft de betrokken Nederlandse bedrijven gesommeerd het vlees van de markt te halen. Bij geen van de bedrijven bleek nog voorraad aanwezig. De bedrijven hebben hun afnemers opdracht gegeven om het vlees uit de schappen te halen.
Volgens het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA zijn de microbiologische risico's in deze kwestie 'zeer klein', omdat de slacht heeft plaatsgevonden in erkende EU-slachthuizen. Zowel de Franse overheid als BuRO schatten het risico voor de volksgezondheid in als 'zeer gering tot nihil'.

Of registreer je om te kunnen reageren.