Home

Nieuws 1 reactie

Ex-Rabohandelaren in VS aangeklaagd

New York – Drie voormalig handelaren van Rabobank zijn in de VS aangeklaagd voor het vijf jaar lang proberen te manipuleren van onder meer het Londense interbancaire rentetarief, de Libor, in het buitenland vaak referentie voor bedrijfsleningen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van stukken van een federale rechtbank in Manhattan.

Het drietal is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan en werkte niet vanuit Nederland. Ze zouden niet alleen de Libor hebben geprobeerd te beïnvloeden maar ook de ISDAfix, waarmee de waarde van renteproducten wordt bepaald. Wanneer ze worden veroordeeld kunnen de verdachten 30 jaar gevangenisstraf krijgen.
Rabobank, verreweg de grootste kredietverlener in de Nederlandse land- en tuinbouw, trof eerder vanwege (poging tot) fraude met interbancaire rentes een schikking met toezichthouders. De coöperatieve bank maakte 1,07 miljard dollar over aan Amerikaanse, Britse en Nederlandse toezichthouders.
In de VS en Europa lopen nog onderzoeken naar fraude door banken met wisselkoersen en prijzen voor olie en biobrandstoffen.

Eén reactie

  • agratax2

    Het wordt de hoogste tijd dat banken weer gaan doen waar ze voor zijn opgericht -geld transacties mogelijk maken en spaargelden omzetten in hypotheken en leningen-. Banken moeten niet handelen en speculeren, is niet hun tak en het blijkt dat ze het ook niet kunnen. Wat je niet kunt moet je ook niet willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.