Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:23 jan 2014

Contract mestverwerking voor €1,25 per kilo

Mestac biedt ondernemers verwerkingscontracten aan voor €1,25 per kilo fosfaat. Dat deel van de mest moet ook daadwerkelijk worden geleverd; Mestac zorgt voor de verwerking ervan.

Daarnaast kunnen varkens- en melkveehouders gebruik maken van de VVO-pool. Dat is voor ondernemers die hun overcapaciteit in mestafzet door een collega laten invullen. Mestac brengt vraag en aanbod bij elkaar waarbij uit wordt gegaan van een prijs van maximaal €1,50 per kilo fosfaat. Dan wordt alleen de verwerkingsverplicht overgenomen; de producent moet de mest fysiek zelf plaatsen. Eerder maakte DLV prijzen bekend voor hun pool van 2 tot 4 euro per kilo fosfaat.

Volgens Mestac is er voor de totale veehouderijsector in 2014 voldoende verwerking om aan de wettelijke verplichting te voldoen. In 2015 wordt het percentage te verwerken mest opgeschroefd en is dat niet meer het geval. Nu hoeft er nog maar 17 miljoen kilo fosfaat de grens over, volgend jaar is dat 28 miljoen kilo. Vooral de varkenshouderij trekt volgens directeur Ben Rooijakkers aan het kortste eind: de pluimveehouderij heeft de mestverwerking voor elkaar, de rundveehouderij heeft een goed plaatsbaar product.

Mestac verwacht dit jaar 450.000 tot 500.000 kilofosfaat te kunnen (laten) verwerken. Dat is voldoende voor de eigen leden. De locatie Merensteyn in Ysstelsteyn, goed voor 200.000 ton mest, draait voor het einde van het jaar. Voor de zomer start Ecoson in Son op. Mestac heeft daar 45.000 van de 100.000 ton capaciteit vastgelegd. De afzetcoöperatie is ook bezig met mestverwerking in Cuijck, maar deze installatie is pas in 2015 operationeel.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Wat zijn de totale kosten globaal per ton mest voor bijvoorbeeld een melkveehouder opgehaald vanaf boerderij en daarna verwerkt? (totaalkosten per ton vanaf boerderij)

 • info58

  hoor bedragen van 14 euro

 • gvanlaar

  wmeulemanjr1 heb gehoord dat je de oude prijs voor mestafzet moet tellen + 3 euro voor verwerking dus is beetje afhankelijk van gebied waar je woont. als je vorig jaar voor 8 euro mest kon afvoeren kom je nu op 11 euro uit.

 • Sjaak

  Nou, laat ik dan ook eens een ' cowboyverhaal ' de wereld inslingeren....

  Uiteindelijk gaat het om het totale kostenplaatje wat hangt aan de export van het mestoverschot. Om dat mogelijk te maken, moet de mest eerst verwerkt worden. Nu heb ik vernomen, dat het totaalplaatje voor varkensmest uitkomt op 25 euro per ton en voor rundveemest 35euro per ton. Er moet nu eenmaal meer mest verwerkt worden om dezelfde hoeveelheid mineralen te kunnen exporteren.
  Hoop, dat dit niet waar is en ongetwijfeld zal Mestac het juiste bedrag weergeven.....:)

 • alco1

  Export van 'Verwerkte' fosfaat levert ook nog een goede duit op. In het buitenland erkennen ze de wereld schaarste van dit product. Wij hier zien dieren creperen wegens gebrek aan dit mineraal om maar aan de eisen te voldoen.

 • Sjaak

  Ja, natuurlijk...@Alco1. Het levert ook nog wat op, anders was het nog duurder geweest. Iemand anders nog betere suggesties...?
  Verwacht eigenlijk aanbiedingen van mestverwerkers zoals Mestac...

 • BW

  Klinkt goed. Ik ga morgen Mestac bellen.

 • wmeulemanjr1

  Misschien kunnen de mensen van 'boerderij vakblad' eens gaan uitzoeken wat mest verwerken globaal kost in plaats van alleen maar zeer hoge grondprijzen te gaan promoten.

 • FarmerNL

  Koeien mest is 1,6 Kg fosfaat per m3, dus voor € 2,00 / m3 uit de put gehaald? En mvm met 4,5 Kg voor € 5,62 per m3, nou ik moet het nog zien, zou mooi zijn als dit helder uitgezocht werd en misschien een overzicht bij wie wat kost.

 • Jaap39

  #FarmerNL, eerst de mest even op fosfaat analyseren, de kans is groot dat het fosfaatgehalte een stuk lager ligt! Das vast makkelijk verdienen!

 • alco1

  @Sjaak. We zullen #5 nog even uitleggen voor jouw. We zijn hier mest aan het verwerken om aan de eisen van het ministerie van onkunde te voldoen en laten onze dieren wegens gebrek creperen.

 • Sjaak

  @wmeulemanjr1. Op verzoek van Boerderij Connect heb ik een paar interessante vragen omtrent mestverwerking gesteld. Deze vragen, die ongetwijfeld discussie oproepen, zullen gepubliceerd worden nádat ze aan deskundigen voorgelegd zijn.....wordt dus vervolgd!
  Mensen hunkeren naar duidelijkheid hierover, om stappen te kunnen zetten. Zowel op gebied van mestverwerking, dan wel in sanering.... beiden zijn opties.
  Ongetwijfeld interessant voor de Boerderij-redaktie om hier in te duiken!

 • w v gemert

  Verwerken kost geld, de overige afzet moet goedkoper worden nu de akkerbouwer minder aanbod krijgt meer vraag, dus lagere bijbetaling. Als de mest geëxporteerd wordt zoals al vele handelaren de afgelopen jaren reeds hebben gedaan (zie cijfers D.R) ,dan blijft het kostenplaatje gelijk. Volgens DLV kost verwerken rond de drie Euro per kg fosfaat, Mesttac rond 1,25 en vele die niet publiceren blijft de prijs tussen de 0,00 en 1,00 . DLV prijs is echt belachelijk, wat is het belang voor de varkenshouder nog van deze organisatie, voor mij niets opruimen kosten alleen maar geld.

 • info104

  Verwerken en export kost meer dan een ieder denkt. Het verschil zit hem in de mestsoort, wanneer er koemest word verwerkt gaan de kosten de pan uit rijzen want deze mest moet eerst gescheiden , kosten met centrifuge 4 euro per ton ,en hoeveel P2O5 halen we eruit, er zit niet meer dan 1,6 kg in dus haal je er nooit meer uit dan 1 kg, dat betekend dat deze handeling al 4 euro per kg kost , nu halen we 10% ds. uit een ton dan hebben we in een ton gescheiden mest 10 kg P2O5 , deze moet nog naar een verwerker die hem verwarmt voordat hij de grens over mag, kosten 15 euro per ton, dan op de auto voor transport , dit kost nog eens 30 euro per ton , Als je dit optelt kom je op 50 euro per ton met 10kg P2O5 = 5 euro per kg.
  Doe je dit met varkensmest van 5kg P2O5 word die prijs heel anders, dat betekend dat de koeboer op moet passen als hij daadwerkelijk zijn mest moet laten verwerken eerst goed gaat rekenen of hij niet beter die koe naar de slager kan brengen. Ik weet dat er veel rechten door de kippenhouders over is door dat zij voor 100% verwerken bij levering aan de DEB , deze worden vermarkt voor die 1,25 / kg ook de vleeskalverhouders hebben deze rechten over en hebben we weer de gebakken lucht handel gecreëerd.

 • info104

  Ik heb nog een fout gemaakt ,je moet 10 ton scheiden om 1 ton met 10 kg te krijgen dat is 40euro +15+30= 85 euro= 8,50 euro per kg P2O5 , tel uit je winst. Dus die koeboer die alle mest moet verwerken wat boven zijn referentie van 2013 komt bedenkt zich wel 10 keer en heeft Dijksma ons vies te pakken.

 • Zuperboer

  Dinsdag in de kersverse boerderij zal alles wat hiervoor is opgezet/voorbereid nog eens goed samengevat/doorgerekend en in mooie tabellen worden gepresenteerd door de deskundigen van Boerderij. Ik kijk nu al uit naar deze strontglossy!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.