Home

Nieuws

Congres wil sneller handelsverdragen

Washington – Amerikaanse congresleden stellen wetgeving voor die het Witte Huis de macht geeft in een hoger tempo internationale handelsovereenkomsten te beklinken.

Door wetgeving, 'Trade Promotion Authority' genoemd,  kan de regering handelsdeals aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden neerleggen voor acceptatie, zonder dat deze eerst de kans moeten krijgen voor amendementen.
De inbreng van de volksvertegenwoordiging zou in de kern worden teruggebracht, en daarmee voor een goed deel ook de rol van lobbygroepen zoals de landbouwlobby. Nu wordt deze als een obstakel gezien voor snelle vooruitgang. Amerikaanse congresleden eisten eerder ook dat het tegengaan van wisselkoersmanipulatie een officieel doel wordt van Amerikaanse onderhandelaars, wat woede opriep in onder meer China en Brazilië die claimen dat de VS zelf haar geldpers gebruikt om exporten te stimuleren.
Het voorstel komt op een gevoelig moment. De VS onderhandelen met de EU over een vrijhandelsverdrag maar ook met landen rond de Stille Oceaan, waaronder Japan, Australië en Vietnam. De VS kenden eerder al 'fast track'-wetgeving voor handelsverdragen maar deze is in 2007 verlopen en niet opgevolgd. Volgens president Obama zijn de handelsverdragen van cruciaal belang voor de Amerikaanse economie.
Het voorstel wordt gesteund door politici in zowel de Democratische als de Republikeinse partij. Tegelijk verklaarden 151 Democraten uit het Huis in november 2013 in een brief aan president Obama geen versnelde procedures te willen steunen. Ze vonden dat het Huis onvoldoende geraadpleegd was over vrijhandelsonderhandelingen. De Democraten hebben een meerderheid in de Senaat, de Republikeinen in het Huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.