Home

Foto & video laatste update:18 aug 2017

Iedere dag vers gras voor melkgeiten

Geitenhouders Walte en Willeke Veldman doen fanatiek aan stalvoeren. Tijdens het grasseizoen stijgt de productie en daalt het krachtvoerverbruik.

Foto

 • Aan de boorden van het Slotermeer runnen Walte (36) en Willeke (32) Veldman in Wijckel (Friesland) een jong en modern geitenbedrijf. In 2011 begonnen ze met de opfok van lammeren, waarna ze in 2012 de eerste melk afleverden. - Foto's: Mark Pasveer.

  Aan de boorden van het Slotermeer runnen Walte (36) en Willeke (32) Veldman in Wijckel (Friesland) een jong en modern geitenbedrijf. In 2011 begonnen ze met de opfok van lammeren, waarna ze in 2012 de eerste melk afleverden. - Foto's: Mark Pasveer.

 • In 2014 namen de geitenhouders een serrestal in gebruik. Mts. Veldman heeft plannen voor de bouw van een jongveestal. Momenteel zijn er 750 melkgeiten en 200 stuks jongvee. De ondernemers willen groeien naar 850 melkgeiten en 280 stuks jongvee.

  In 2014 namen de geitenhouders een serrestal in gebruik. Mts. Veldman heeft plannen voor de bouw van een jongveestal. Momenteel zijn er 750 melkgeiten en 200 stuks jongvee. De ondernemers willen groeien naar 850 melkgeiten en 280 stuks jongvee.

 • Drie jaar geleden begonnen de geitenhouders mede op advies van hun voervoorlichter met stalvoeren. De melkgeiten krijgen vanaf begin april tot medio oktober iedere dag vers gras gevoerd.

  Drie jaar geleden begonnen de geitenhouders mede op advies van hun voervoorlichter met stalvoeren. De melkgeiten krijgen vanaf begin april tot medio oktober iedere dag vers gras gevoerd.

 • In april namen de geitenhouders de Grass Tech Grazer van de Ierse fabrikant Grasstech in gebruik. Mts. Veldman is de eerste Nederlandse gebruiker van deze uitvoering.

  In april namen de geitenhouders de Grass Tech Grazer van de Ierse fabrikant Grasstech in gebruik. Mts. Veldman is de eerste Nederlandse gebruiker van deze uitvoering.

 • Met de Grass Tech Grazer halen de geitenhouders iedere dag vers gras van goede kwaliteit van het land. De machine rijdt schuin achter de trekker, zodat het gras zo min mogelijk wordt beschadigd.

  Met de Grass Tech Grazer halen de geitenhouders iedere dag vers gras van goede kwaliteit van het land. De machine rijdt schuin achter de trekker, zodat het gras zo min mogelijk wordt beschadigd.

 • Terwijl de machine stilstaat, klimt de fotograaf op de Grass Tech Grazer. Daarvandaan is goed te zien hoe de machine is aangekoppeld. De maaibreedte is 1,85 meter. Zoontje Teade (2) gaat iedere dag mee om gras op te halen.

  Terwijl de machine stilstaat, klimt de fotograaf op de Grass Tech Grazer. Daarvandaan is goed te zien hoe de machine is aangekoppeld. De maaibreedte is 1,85 meter. Zoontje Teade (2) gaat iedere dag mee om gras op te halen.

 • Na het maaien komt het gras niet meer in contact met de grond. Het gras wordt direct op een plaat gelegd en gaat vervolgens naar de laadbak. Dat heeft als voordeel dat er niet of nauwelijks viezigheid meekomt.

  Na het maaien komt het gras niet meer in contact met de grond. Het gras wordt direct op een plaat gelegd en gaat vervolgens naar de laadbak. Dat heeft als voordeel dat er niet of nauwelijks viezigheid meekomt.

 • Zo wordt het gras richting de laadbak getransporteerd. De machine heeft geen messen. De structuur van de sprieten blijft intact. Het gras wordt zonder kneuzingen en beschadigingen meegenomen.

  Zo wordt het gras richting de laadbak getransporteerd. De machine heeft geen messen. De structuur van de sprieten blijft intact. Het gras wordt zonder kneuzingen en beschadigingen meegenomen.

 • Bij het bedrijf hoort 25 hectare, waarvan 20 hectare eigendom. Het is een bijzonder gezicht om de combinatie aan het werk te zien. Aan de achterzijde van de Grass Tech Grazer is aan de bovenkant een camera zichtbaar.

  Bij het bedrijf hoort 25 hectare, waarvan 20 hectare eigendom. Het is een bijzonder gezicht om de combinatie aan het werk te zien. Aan de achterzijde van de Grass Tech Grazer is aan de bovenkant een camera zichtbaar.

 • In de trekker houdt Walte Veldman dit beeldscherm in de gaten. Zodra de laadbak vol is, gaat hij terug naar de boerderij om het verse gras aan zijn dieren voor te schotelen.

  In de trekker houdt Walte Veldman dit beeldscherm in de gaten. Zodra de laadbak vol is, gaat hij terug naar de boerderij om het verse gras aan zijn dieren voor te schotelen.

 • Terug op de boerderij lost Veldman de eerste vracht gras. 's Ochtends en 's middags haalt hij twee ladingen op.

  Terug op de boerderij lost Veldman de eerste vracht gras. 's Ochtends en 's middags haalt hij twee ladingen op.

 • Er zijn niet veel geitenhouders die het stalvoeren zo serieus oppakken als Walte Veldman. Zo vreemd is dat ook niet. Veel van zijn collega's ontberen de grond, of hebben er vanwege de grotere dieraantallen simpelweg geen tijd voor.

  Er zijn niet veel geitenhouders die het stalvoeren zo serieus oppakken als Walte Veldman. Zo vreemd is dat ook niet. Veel van zijn collega's ontberen de grond, of hebben er vanwege de grotere dieraantallen simpelweg geen tijd voor.

 • De laadbak is leeg. Het is tijd om de tweede vracht op te halen. De Grass Tech Grazer kostte Veldman €32.000, exclusief btw.

  De laadbak is leeg. Het is tijd om de tweede vracht op te halen. De Grass Tech Grazer kostte Veldman €32.000, exclusief btw.

 • "We zitten hier op veen- en knipgrond. Dat is niet altijd even gemakkelijk", vertelt Walte Veldman. 
De bandenmaat van de Grass Tech Grazer is 500/50-17. "Het is een erg lichte machine. Daarmee willen we het grasseizoen graag met een paar weken verlengen."

  "We zitten hier op veen- en knipgrond. Dat is niet altijd even gemakkelijk", vertelt Walte Veldman. De bandenmaat van de Grass Tech Grazer is 500/50-17. "Het is een erg lichte machine. Daarmee willen we het grasseizoen graag met een paar weken verlengen."

 • Het gros van de percelen is ingezaaid met Engels raaigras, aangevuld met klavers. Zo nu en dan experimenteert Veldman met nieuwe grassoorten, zoals onlangs met NutriFibre van Barenbrug. Dit is zachtbladig rietzwenkgras dat diep wortelt. De geitenhouder hoopt er het eiwitgehalte in de melk mee op te krikken.

  Het gros van de percelen is ingezaaid met Engels raaigras, aangevuld met klavers. Zo nu en dan experimenteert Veldman met nieuwe grassoorten, zoals onlangs met NutriFibre van Barenbrug. Dit is zachtbladig rietzwenkgras dat diep wortelt. De geitenhouder hoopt er het eiwitgehalte in de melk mee op te krikken.

 • Terug op het erf rijdt Veldman de combinatie achteruit de serrestal in. Dat past maar net. De geiten staan al met smacht te wachten op hun verse maaltijd. Dit voerpad is vorig jaar aangelegd. Er zijn nu in totaal 600 vreetplaatsen in de stal.

  Terug op het erf rijdt Veldman de combinatie achteruit de serrestal in. Dat past maar net. De geiten staan al met smacht te wachten op hun verse maaltijd. Dit voerpad is vorig jaar aangelegd. Er zijn nu in totaal 600 vreetplaatsen in de stal.

 • Walte en Willeke Veldman houden hoofdzakelijk witte melkgeiten. Zo nu en dan experimenteren ze met andere rassen en kruisen ze bloed in van Alpine-geiten en Britse Toggenburgers.

  Walte en Willeke Veldman houden hoofdzakelijk witte melkgeiten. Zo nu en dan experimenteren ze met andere rassen en kruisen ze bloed in van Alpine-geiten en Britse Toggenburgers.

 • Het voerpad ligt vol. De geiten zijn dol op het verse gras. "Dankzij de Grass Tech Grazer blijft de smakelijkheid op peil. Ook als het gras nat is. Het natte gras wordt niet verpulverd”, zegt Walte Veldman.

  Het voerpad ligt vol. De geiten zijn dol op het verse gras. "Dankzij de Grass Tech Grazer blijft de smakelijkheid op peil. Ook als het gras nat is. Het natte gras wordt niet verpulverd”, zegt Walte Veldman.

 • Nu het voerpad vol ligt, is het tijd om de voerband te vullen. Dit is handwerk. "De geiten doen het erg goed op het verse gras", aldus Veldman. In het voorjaar ziet hij de dagelijkse productie per geit met 0,5 liter stijgen, terwijl de krachtvoeropname met 0,5 kilo daalt.

  Nu het voerpad vol ligt, is het tijd om de voerband te vullen. Dit is handwerk. "De geiten doen het erg goed op het verse gras", aldus Veldman. In het voorjaar ziet hij de dagelijkse productie per geit met 0,5 liter stijgen, terwijl de krachtvoeropname met 0,5 kilo daalt.

 • Bovenop de voerband hebben Walte en Willeke Veldman een rails aangelegd. Met behulp van een simpel karretje kunnen de geitenhouders zich door de stal bewegen en hun controleronde uitvoeren.

  Bovenop de voerband hebben Walte en Willeke Veldman een rails aangelegd. Met behulp van een simpel karretje kunnen de geitenhouders zich door de stal bewegen en hun controleronde uitvoeren.

 • De geiten worden individueel gevoerd in het VanderPas-voersysteem. Gedurende het stalvoeren - vanaf begin april tot medio oktober - bedraagt het krachtvoerverbruik 44 kilo per 100 kilo meetmelk.

  De geiten worden individueel gevoerd in het VanderPas-voersysteem. Gedurende het stalvoeren - vanaf begin april tot medio oktober - bedraagt het krachtvoerverbruik 44 kilo per 100 kilo meetmelk.

 • De krachtvoerkosten van de gemiddelde geitenhouder in 2016 waren €19,58 per 100 kilo meetmelk. Bij maatschap Veldman lagen die kosten een stuk lager, op €16,23. "Met de Grass Tech Grazer wordt dat verschil straks alleen nog maar groter", stelt Willeke Veldman. Verlenging van het grasseizoen en beperking van het voerverlies moeten daarvoor zorgen.

  De krachtvoerkosten van de gemiddelde geitenhouder in 2016 waren €19,58 per 100 kilo meetmelk. Bij maatschap Veldman lagen die kosten een stuk lager, op €16,23. "Met de Grass Tech Grazer wordt dat verschil straks alleen nog maar groter", stelt Willeke Veldman. Verlenging van het grasseizoen en beperking van het voerverlies moeten daarvoor zorgen.

 • De geiten worden gemolken in een 2x20-stands Rapid Exit-melkstal van Fullwood. Per melkbeurt is Walte Veldman drie uur onder de pannen. Hij krijgt veel hulp van zijn vader en schoonvader, die regelmatig een melkbeurt voor hun rekening nemen.

  De geiten worden gemolken in een 2x20-stands Rapid Exit-melkstal van Fullwood. Per melkbeurt is Walte Veldman drie uur onder de pannen. Hij krijgt veel hulp van zijn vader en schoonvader, die regelmatig een melkbeurt voor hun rekening nemen.

 • De gemiddelde jaarproductie is 1.300 liter, met 3,9 % vet en 3,45 % eiwit. De melk gaat naar Hyproca Goat Milk. Mts. Veldman levert op jaarbasis zo'n 820.000 liter en wil doorgroeien richting 900.000 liter. De melkprijs schommelt momenteel rond 65 cent per liter. "Dat is prima. De sector heeft sowieso enkele goede jaren achter de rug", aldus Veldman.

  De gemiddelde jaarproductie is 1.300 liter, met 3,9 % vet en 3,45 % eiwit. De melk gaat naar Hyproca Goat Milk. Mts. Veldman levert op jaarbasis zo'n 820.000 liter en wil doorgroeien richting 900.000 liter. De melkprijs schommelt momenteel rond 65 cent per liter. "Dat is prima. De sector heeft sowieso enkele goede jaren achter de rug", aldus Veldman.

 • De geiten krijgen volop vers gras voorgeschoteld. Ze hebben ook de mogelijkheid om zelf te grazen. Er is een uitloop van 1,5 hectare. Daar maken de geiten vooral 's ochtends en 's avonds gebruik van. Lees in Boerderij Magazine een reportage over dit bedrijf.

  De geiten krijgen volop vers gras voorgeschoteld. Ze hebben ook de mogelijkheid om zelf te grazen. Er is een uitloop van 1,5 hectare. Daar maken de geiten vooral 's ochtends en 's avonds gebruik van. Lees in Boerderij Magazine een reportage over dit bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.